Západ a afganský prezident naleteli falošnému "vodcovi" Talibanu

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:36 • 2 min
Západ a afganský prezident naleteli falošnému "vodcovi" Talibanu

Západ a afganský prezident naleteli falošnému "vodcovi" Talibanu

slovakia

left justify in out

Afganský prezident Hámid Karzaj a predstavitelia NATO uverili, že na mierové rokovania získali vysoko postaveného vodcu Talibanu. Vysvitlo však, že išlo o podvodníka, uviedli dnes americké noviny New York Times.
      "Trápna fraška v Afganistane", komentovala tlačová agentúra DPA prípad údajného mullu Achtara Muhammada Mansúra. Západné krajiny sa muža snažili získať, na mierové rozhovory mohol letieť lietadlom NATO a dostal pozoruhodnú sumu.
      Karzaj a jeho západní spojenci naleteli "hochštaplerovi", ale to sa ukázalo až po tom, keď dostal sumu peňazí, ktorá mala byť povzbudením k ďalšej účasti na mierových rozhovoroch.
      Podľa novín New York Times je to ako príhoda zo špionážneho thrilleru. Afganský prezident obvinenia odmietol ako propagandu a povedal, že sa nestretol s nikým, kto sa volá Achtar Muhammad Mansúr.
      Karzaj na stretnutí s reportérmi v Kábule povedal, že zahraničné médiá o rozhovoroch medzi afganskou vládou a Talibanom väčšinou rozširujú "lži a propagandu".
      Americké noviny uviedli, s odvolaním sa na afganských a západných štátnych zamestnancov, že sa uskutočnili tri stretnutia s údajným vodcom Talibanu.
      Falošný Mansúr pricestoval z Pakistanu a raz dokonca letel na stretnutie s Karzajom do Kábulu lietadlom NATO. Pochybnosti sa objavili na treťom stretnutí v juhoafganskom Kandaháre.
      Tam vraj afganským úradníkom povedal muž, ktorý Mansúra predtým poznal, že osoba za rokovacím stolom sa vodcovi Talibanu vôbec nepodobá. "Povedal, že ho nespoznal," citoval New York Times vysoko postaveného Afganca.
      Medzitým sa americkí a západní predstavitelia presvedčili, že išlo o podvod. "Nie je to on," povedal podľa denníka západný diplomat. "A dali sme mu množstvo peňazí," dodal.
      Karzaj sa dlho zasadzuje za rozhovory s povstalcami, aby konflikt v Hindúkuši skončil. Začiatkom októbra vytvoril Vysokú mierovú radu, aby sa dialóg s Talibanom pohol dopredu.
      Krátko po tom afganský prezident prvý raz oznámil "neoficiálne súkromné kontakty" s povstalcami. Oficiálne rokovania medzi oboma stranami sa doteraz neuskutočnili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies