Zápach z úst môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 09:50 • 2 min
Zápach z úst môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia

BRATISLAVA – Zápach z úst nemusí byť vždy len kozmetickým problémom, ktorý sa dá vyriešiť žuvačkami či ústnou vodou. V mnohých prípadoch to môže byť príznak neliečeného zdravotného problému. Lekári preto odporúčajú problém riešiť s odborníkmi.

slovakia

left justify in out

Halitóza je nepríjemným, ale nie neliečiteľným problémom. Ak je dôvodom nedostatočná hygiena, pomôže návšteva hygienika, ktorý pacientom radí v správnom čistení ústnej dutiny. „Ak sú na jazyku prítomné hrubšie povlaky, odporúčame čistiť ho škrabkou dva aj trikrát denne. Pri miernom povlaku stačí raz denne, po večernej hygiene. Ideálne je následne dutinu vypláchnuť ústnou vodou proti halitóze,“ opísala dentálna hygienička Eva Kovaľová.

 

Okrem nedostatočnej ústnej hygieny môže mať Halitóza aj skryté spúšťače. „Z celkových príčin to môžu byť zápaly v oblasti krku, prínosových dutín, ale aj problémy s trávením. Rovnako i ochorenia obličiek a pečene, látky z potravy, fajčenie či užívanie liekov,“ uviedla Kovaľová. Medzi lokálne príčiny patria kazy, zápal parodontu a nánosy plaku na jazyku, zuboch a ďasnách. Tie sú zodpovedné za viac ako 98 percent všetkých halitóz. Riešenie týchto problémov môže ľuďom okrem iného pomôcť v prekonaní spoločenských zábran.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona