ZAP podpísal memorandum s kórejskou agentúrou pre obchod a investície

NETKY.SK • 14 December 2015, 15:34 • 2 min
ZAP podpísal memorandum s kórejskou agentúrou pre obchod a investície

BRATISLAVA - Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček podpísal v pondelok s prezidentom Kórejskej agentúry pre podporu obchodu a investícií (KOTRA) Jaehongom Kimom memorandum o porozumení.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto partnerstva je rozšírenie počtu a rozsahu investícií a obchodu v automobilovom priemysle a zároveň zlepšenie možnosti spolupráce medzi kórejskými dodávateľmi a slovenským automobilovým priemyslom.


Zástupcovia KOTRA tiež oznámili otvorenie svojej 124. pobočky v Bratislave, ktorej zámerom by malo byť prehlbovanie a podpora obchodnej a investičnej spolupráce medzi rôznymi spoločnosťami na Slovensku a v Južnej Kórei. Prítomnosť KOTRA na Slovensku by mala posilniť vzájomnú spoluprácu v podpore investícií do inovácií, výskumu, vývoja, informačných a komunikačných technológií a v podpore malých a stredných podnikov.


Slovensko sa tak stane 85. krajinou, kde bude mať KOTRA jednu so svojich 124 pobočiek. Kancelária agentúry by mala podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Rastislava Chovanca na začiatku sídliť v priestoroch Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, s ktorou v máji 2013 podpísala memorandum o porozumení. Ako ďalej informoval Chovanec, otvorenie pobočky agentúry v Bratislave pomôže kórejským investorom, ktorí na slovenskom trhu už pôsobia a zároveň prispeje k objaveniu nových investičných príležitostí. "Otvorenie pobočky ma utvrdzuje v presvedčení, že naše krajiny majú hospodársky potenciál si navzájom čo ponúknuť," dodal Chovanec.


S objemom obchodu 4,5 mld. dolárov v roku 2014 sa Južná Kórea umiestnila na piatom mieste medzi krajinami, ktoré na Slovensko svoje produkty dovážajú. Na druhej strane, objem exportu Slovenska do Južnej Kórei dosiahol hodnotu 109 mil. eur. V súčasnosti pôsobí na Slovensku viac ako 90 kórejských spoločností, najviac v automobilovom a elektrotechnickom odvetví. KOTRA je štátna agentúra Kórejskej republiky pre podporu obchodu a investícií, ktorá od roku 1962 pôsobí s cieľom podporiť rozvoj zahraničnej expanzie kórejských spoločností a prichádzajúcich a odchádzajúcich priamych zahraničných investícii. Zameriava sa prevažne na informačné a komunikačné technológie a na zdravotnícke výrobky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona