Zaorálek: Stratégia EÚ voči Rusku nechce trestať ľudí ale politiku Moskvy

NETKY.SK • 20 Január 2015, 10:25 • 2 min
Zaorálek: Stratégia EÚ voči Rusku nechce trestať ľudí ale politiku Moskvy

BRUSEL - Stratégia, ktorú EÚ prijala v roku 2010 vo vzťahu k Ruskej federácii, už dávno neplatí. Uviedol to minister zahraničných vecí Českej republiky Ľubomír Zaorálek v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zaorálek pripomenul, že ak v roku 2010 únia vnímala Rusko ako krajinu, ktorá sa chce modernizovať a Európa jej k tomu ponúkala technológie, dnes to už neplatí. Rusko sa po udalostiach na Ukrajine zo strategického partnera stalo len strategickým susedom.
      

Rokovania o novej stratégii EÚ voči Rusku, ktoré začali dnes európski diplomati budú podľa neho dlhodobejšou záležitosťou. Skonštatoval, že teraz nejde o to, zásadne meniť politiku EÚ voči Rusku, ale pokúsiť sa zmeniť súčasnú ruskú politiku. "Pre nás je dôležité zostať jednotní v našej politike a zároveň, aby sme boli schopní povedať, čo je to, čo od Ruska očakávame, aby to Moskva vedela," upozornil Zaorálek.
      

Šéf českej diplomacie spresnil, že ak má únia meniť terajší postoj voči Rusku, tak zo strany Moskvy očakáva splnenie konkrétnych podmienok, napríklad implementáciu dohôd z Minsku. To sa však podľa neho nedeje, skôr naopak, Európania pociťujú zhoršenie situácie, k čomu prispievajú aj tragické incidenty, ako útok na autobus s ľuďmi vo Volnovache na východe Ukrajiny.
      

"Ak by sme to mali zhrnúť, súčasná situácia vôbec nie je priaznivá. Preto tieto diskusie budú pokračovať, lebo nie sme na ceste von z krízy, ale možno na ceste do krízy hlbšej a Rusku nám to neuľahčuje, nedáva najavo, že chce situáciu na Ukrajine riešiť ale skôr naopak," skonštatoval Zaorálek. 
      

EÚ sa podľa neho musí pripraviť na dlhodobejšiu stratégiu voči Rusku, kde možno budeme musieť prečkať určité obdobie nespolupráce. Je dôležité, aby v tomto období členské krajiny EÚ zostali jednotné a poznali podmienky pre návrat vzťahov s Moskvou do predošlej podoby.
      

Aj napriek tomu chce únia podľa Zaorálka zostať otvorená spolupráci s Ruskom, najmä na medzinárodnej úrovni, vo vzťahu k udalostiam v Sýrii a k organizácii Islamský štát, jadrovému programu Iránu či klimatickým zmenám. Veľmi dôležité je uchovať a rozvíjať spoločné humanitárne a kultúrne vzťahy, neobmedziť kontakty medzi študentmi a univerzitami a osobné kontakty medzi občanmi.
      

"Je to stratégia, ktorá sa zameriava na súčasnú politiku Ruska, nechce izolovať Rusko, nechceme sa izolovať od ľudí. Prekážkou pre nás je súčasná ruská politika," uviedol Zaorálek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona