Zaorálek stojí za Sobotkom, podporuje odvolanie Babiša

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 08:09 • 2 min
Zaorálek stojí za Sobotkom, podporuje odvolanie Babiša

PRAHA - Za posledný krok premiéra Bohuslava Sobotku označil dnes šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek odvolanie ministra financií Andreja Babiša. Stalo sa tak v relácii Interview ČT24 na spravodajskom okruhu verejnoprávnej Českej televízie (ČT).

slovakia

left justify in out

Zaorálka, ktorý už vo vládnej kríze neočakáva ďalší zvrat, mrzí, že škandály okolo šéfa rezortu financií znepokojujú občanov krajiny a kazia meno ČR v zahraničí. Sociálna demokracia prijme podľa jeho slov ako nového ministra financií kandidáta hnutia ANO, ktorý preukázateľne nemá vplyv v koncerne Agrofert, zdôraznil muž, ktorého meno sa spomína medzi horúcimi kandidátmi na post premiéra-nástupcu Bohuslava Sobotku.

 

Minister zahraničných vecí o pozadí súčasnej vládnej krízy povedal, že sociálna demokracia ich vníma tak, že vláda nabehla na plytčinu, pretože minister financií, ktorý je zodpovedný za vyberanie daní, je podozrivý z daňových únikov. Finančná správa podľa Zaorálka nepostupuje voči Babišovi spôsobom, akým by to mala robiť.

 

Zaorálek však súčasne vylúčil, že by premiérove kroky boli motivované blížiacimi sa voľbami v súvislosti s negatívnym vývojom preferencií jeho strany ČSSD.

 

Minister pripomenul, že Sobotka chcel situáciu ako predseda vlády vyriešiť demisiou celého kabinetu, aby ho bol nútený opustiť i šéf rezortu financií. Keďže si však na Pražskom hrade vysvetlili ústavné možnosti tak, že môžu odvolať iba premiéra, Sobotka sa rozhodol podať žiadosť o odvolanie ministra financií.

 

Zaorálek označil Sobotkov postup v ostatných dňoch za prejav jeho pevnosti. "Trvá na pôvodnej požiadavke. Myslím si, že má šancu, že dosiahne, čo chcel," formuloval a dodal, že v politike platí výsledok.

 

Minister priznal, že pôvodne nebol spokojný so spôsobom, akým Sobotka rozhodoval o budúcnosti vlády. Na zasadaní grémia ČSSD sa však predstavitelia vládnej strany zhodli, že ak by premiér kabinet opustil a minister financií v ňom zostal, bol by to "absurdný" výsledok. Sobotkov posledný krok má podľa Zaorálka v radoch strany už silnú podporu.

 

Pre hlavnú večernú spravodajskú reláciu ČT potom Zaorálek povedal, že ak pocestuje spoločne s prezidentom Milošom Zemanom na oficiálnu návštevu Čínskej ľudovej republiky a pokiaľ bude o to záujem, rozhodne by chcel s hlavou štátu hovoriť o dôvodoch, prečo musí ČSSD postupovať práve tak, ako postupuje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies