Zaorálek: Sťahovanie ruských síl zo Sýrie možno chápať ako ústretový krok

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 17:16 • 2 min
Zaorálek: Sťahovanie ruských síl zo Sýrie možno chápať ako ústretový krok

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ zatiaľ nerokovali o pondelňajšom rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina začať sťahovanie ruských síl zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

 

Zaorálek spresnil, že ministri zahraničných vecí v pondelok poobede túto čerstvú informáciu ešte nezachytili a zatiaľ sa nepremietla ani do ich dnešných rokovaní. Pracovná agenda dnešného stretnutia bola totiž zameraná na prípravu nadchádzajúceho summitu EÚ.

 

"Ja to (sťahovanie ruských síl) vítam. Lebo som presvedčený, že sťahovanie vojakov a vojenských síl možno vnímať ako podporu toho, čo sa odohráva v Ženeve," uviedol Zaorálek s odkazom na obnovené rokovania medzi sýrskou vládou a opozíciou.

 

Podľa jeho slov možno rozhodnutie ruského prezidenta chápať ako ústretový krok, ako niečo, čo by mohlo vyvolať reakcie aj na druhej strane a tým priblížiť prijatie mierového plánu pre Sýriu.

 

"Pripadá mi to, že tento krok je v niečom potvrdením toho, že vo vzťahoch medzi Ruskom a Spojenými štátmi došlo k pozitívnemu vývoju. Nazval by som to obozretný optimizmus," uviedol Zaorálek.

 

Ruské nálety na ciele v Sýrii začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies