Zaorálek: Slováci a Česi vstup do Schengenu vyhrali

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 13:28 • 2 min
Zaorálek: Slováci a Česi vstup do Schengenu vyhrali

BRUSEL - Česká republika sa 21. decembra 2007 - podobne ako aj Slovensko a ďalších sedem z celkovo 12 nových členských krajín Európskej únie - oficiálne stala členom schengenského priestoru. Podľa slov ministra zahraničných vecí Českej republiky Lubomíra Zaorálka bolo získanie členstva v Schengene veľkou výhrou.

slovakia

left justify in out

Šéf českej diplomacie počas svojho pobytu v Bruseli v rozhovore pre TASR pripomenul, že Schengen pre obyvateľov Českej republiky a pre obyvateľov Slovenska znamená najmä voľný pohyb osôb.

 

"Voľný pohyb osôb, ktorý zaručuje Schengen je pre nás požehnaním. Dáva nám to živobytie, lebo obe naše krajiny sú proexportne orientované," upozornil Zaorálek.

 

Podľa oficiálnych štatistík v roku 2015 bol podiel exportu do Európskej únie v rámci celkových vývozov Českej republiky na úrovni 83,2 percent. Česko najviac tovarov vyváža do Nemecka a na Slovensko.

 

Podobné čísla platia aj pre Slovensko, pre ktoré EÚ znamená ťažisko jej vývozu. V roku 2016 do priestoru Únie smerovalo 82,81 percent slovenského exportu a z krajín EÚ sme vlani doviezli 62,5 percent všetkých tovaroch zo zahraničia.

 

"Je evidentné, že my sme vyhrali, tým, že sme sa stali súčasťou tohto systému. A myslím si, že musíme mať záujem ho do budúcnosti udržať," povedal Zaorálek na margo vstupu ČR a SR do Schengenu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona