Zaorálek: Libanon je pre nás hlavným partnerom pri pátraní po nezvestných

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 11:51 • 2 min
Zaorálek: Libanon je pre nás hlavným partnerom pri pátraní po nezvestných

BRUSEL - Česká republika úzko spolupracuje so spravodajskými službami ostatných krajín EÚ, ale pri pátraní po nezvestných Čechoch v Libanone je hlavným partnerom Prahy libanonská vláda. Uviedol to dnes po príchode na Radu EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek.

slovakia

left justify in out

V sobotu (18.7) bol v Libanone pri hraniciach so Sýriou objavený taxík, ktorý viezol piatich Čechov. Taxikár, ktorý ich viezol, je podľa rozhlasovej stanice Hlas Libanonu bratom Libanonca Alího Fajáda, ktorý bol vlani v Českej republike zadržaný pre podozrenie zo spolupráce s teroristami.

 

Zaorálek priznal, že v členských štátoch EÚ sú spravodajské služby, ktoré českej diplomacii môžu pomôcť pri pátraní v Libanone. A ak bude treba, tak ich o to česká strana požiada, rovnako ako to bolo v prípade únosu českého kuchára na území Líbye.

 

"V Libanone máme ďaleko známejších a transparentnejších partnerov. Pravdepodobne je pre nás dnes Libanon hlavným partnerom na úrovni spravodajských služieb," skonštatoval Zaorálek. Zároveň však pripomenul, že v tejto oblasti operuje celá séria spravodajských služieb, a ak môžu pomôcť, tak ČR využije tieto kontakty.

 

"Nemusíme žiadať o spoluprácu, tá beží permanentne. Len ak by sa jednalo o partnera, s ktorým permanentná spolupráca nie je, museli by sme o to požiadať," vysvetlil šéf českej diplomacie vzťahy v rámci EÚ. Dodal, že zatiaľ nenastal prípad špeciálne žiadať o pomoc niektorú z krajín, rovnako ale nenastal ani posun pri pátraní po nezvestných občanoch Českej republiky v Libanone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies