Zaorálek: Európske štáty podceňujú informácie z Turecka, mali by viac spolupracovať

NETKY.SK • 14 December 2016, 15:38 • 2 min
Zaorálek: Európske štáty podceňujú informácie z Turecka, mali by viac spolupracovať

PRAHA - Európske štáty by mali viac spolupracovať s Tureckom v oblasti boja proti terorizmu. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek to na margo svojich nedávnych rokovaní v Ankare a stanoviska vlády ČR pred blížiacim sa summitom Európskej únie uviedol dnes na pôde českého Senátu v Prahe.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri stretnutí s ním okrem iného povedal: Keď to u vás začne explodovať, tak bude neskoro. Zaorálek dodal, že najvyšší turecký predstaviteľ má pocit, že "my toto podceňujeme, že i s informáciami, ktoré nám turecké služby odovzdávajú, nepracujeme dostatočne ako so závažnými".

 

Zaorálek podľa vlastných slov garantoval záujem o práve túto spoluprácu, o výmenu informácií a dodal, že v Turecku opakovane počul, že teroristické siete fungujú po celej Európe. Osobne si nedokáže predstaviť rezignovanie na spoluprácu s tureckou stranou.

 

Praha, ako konštatoval minister zahraničných vecí, na vrcholnej schôdzke EÚ opäť odmietne automatický mechanizmus pre prerozdeľovanie migrantov medzi jednotlivé štáty. Príslušný mandát pre premiéra Bohuslava Sobotku schválila dnes vláda.

 

Minister zahraničných vecí ČR rokoval v utorok v Turecku aj o osude dvoch krajanov, Markéty Všelichovej a Miroslava Farkaša, väznených pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny.

Zaorálek po rokovaní s rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom povedal, že podozrenie z terorizmu voči obom Čechom je vážne, z rokovania má však dobrý pocit. "Turecká strana už začala podnikať ústretové kroky. Oboch uväznených českých občanov budú už čoskoro môcť navštíviť ich rodičia," uviedol.

 

"Musíme rešpektovať, že podozrenie je vážne. Snažíme sa tureckú stranu presvedčiť, že úmysly oboch Čechov boli predovšetkým humanitárne. Sme presvedčení, že sa nechceli podieľať na teroristických akciách," zdôraznil Zaorálek, ktorý o rovnakej téme hovoril aj s tureckým premiérom Binalim Yildirimom.

 

Šéf tureckej diplomacie však trval na tom, že obe osoby boli zadržané pri ilegálnom prechode hraníc do Iraku. Všelichová a Farkaš mali podľa neho na sebe napríklad uniformy zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

 

Ak by sa skutočne napojenie dvoch Čechov na teroristov preukázalo, hrozia im niekoľkoročné tresty väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies