Zaorálek: EÚ pri riešení otázky migrantov nesmie podporovať organizovaný zločin

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 11:03 • 2 min
Zaorálek: EÚ pri riešení otázky migrantov nesmie podporovať organizovaný zločin

LUXEMBURG - Európska únia v otázke riešenie problému masového prílevu utečencov z Afriky by sa mala sústrediť hlavne na riešenie situácie v krajinách, z ktorých utečenci pochádzajú, a na vyriešenie konfliktu v Líbyi. Uviedol to dnes po príchode na zasadnutie Rady EU pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu šéf českej diplomacie Ľubomír Zaorálek.

slovakia

left justify in out

Minister upozornil, že EÚ by sa pri riešení otázky prílevu utečencov po Stredozemnom mori mala sústrediť na vyriešenie konfliktu v Líbyi, cez ktorú prechádza hlavný prúd afrických migrantov do Európy. Tento cieľ - urovnať vojnový konflikt medzi Tobrúkom a Tripolisom, povstalcami a vládou - nezmenila podľa jeho slov ani najnovšia tragédia pri brehoch Líbye, v ktorej podľa odhadov zahynulo vyše 700 ľudí.

 

"Dnešné diskusie budú aj o tom, ako čo najefektívnejšie reagovať na to, čo sa stalo. Domnievam sa, že by sme nemali robiť kroky, ktoré by viedli k spolupráci s organizovaným zločinom. Nemalo by sa stať, že EÚ bude uľahčovať ich príchod, preberať utečencov od priekupníkov z krajín Maghribu a voziť ich do Európy. Bol by to ešte lepší biznis pre nich," opísal Zaorálek rokovania, ktorým sa v priebehu dneška budú venovať európski diplomati.

EÚ by podľa neho mala zabrániť tomu, aby sa migranti vydávali na cestu po mori, zabrániť, aby lode nevhodné plavby vôbec vyplávali, a vytvoriť nejaký "sanitárny koridor", čo znamená aj zriadenie záchytných miest pre utečencov na africkom pobreží.

 

Na otázku, či takéto úsilie nepotrebuje vojenský dozor na zabezpečenie kontroly afrických brehov, Zaorálek uviedol, že EÚ by v tomto smere nemala zostať osamotená. Pomôcť by mohli napríklad bohaté štáty zo Združenia pre spoluprácu krajín Zálivu a prospešná by bola aj užšia spolupráca s Alžírskom a Egyptom i ďalšími krajinami.

 

"Toto nie je iba vec Európy. Tieto problémy nevytvorila EÚ, zodpovednosť by sme mali zdieľať s krajinami, ktorých sa to priamo týka," spresnil minister. Dodal, že treba hľadať civilizovaný spôsob, ako riešiť túto komplexnú záležitosť: najlepšie pomôcť krajinám, ktoré sú politicky rozvrátené a odkiaľ prichádzajú utečenci.

 

Zaorálek odmietol názor predstaviteľov Malty, podľa ktorých tragické incidenty v Stredomorí možno označiť za genocídu. To sú podľa neho "silné výrazy" a odmietol aj návrhy, že všetky štáty EÚ by sa mali aktívnejšie podieľať na rozmiestňovaní utečencov na svojom území.

 

"Doterajšie rokovania ma vedú k názoru, že nejde o to, vytvoriť dokonalý systém distribúcie migrantov po Európe. Riešenie je v tom, že sa musíme snažiť riešiť problémy v krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú, a zabrániť masovým odchodom," uviedol Zaorálek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies