Zaorálek: Dúfam, že sa Poľsku podarí vyriešiť spor s EK okolo justície

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 17:40 • 2 min
Zaorálek: Dúfam, že sa Poľsku podarí vyriešiť spor s EK okolo justície

VIEDEŇ - Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek verí, že sa Poľsku podarí vyriešiť súčasný konflikt s Európskou komisiou v súvislosti s plánovanou reformou tamojšieho súdnictva.

slovakia

left justify in out

"Dúfam, že Poľsko vyrieši túto diskusiu a zachová najdôležitejšie demokratické hodnoty," vyhlásil český minister zahraničných vecí dnes počas návštevy Viedne .

 

Zaorálek zdôraznil, že na spoločnom postupe krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa nič nemení a on osobne považuje za záväzok ponechať komunikačné kanály otvorené. Súčasne sa však vyslovil proti procesu fragmentácie a polarizácie v rámci Európskej únie. "Vytvoriť v Únii rôzne póly je nebezpečné," varoval s tým, že krajiny V4 nemajú zámer blokovať európske projekty, ale byť ich súčasťou.

 

Česko chce plniť v skupine V4 úlohu akéhosi sprostredkovateľa, moderátora, ktorý pomáha s udržaním jej jednoty. Aj keď existuje niekoľko tém, pri ktorých nie je jednoduché nájsť konsenzus, v iných oblastiach dokážu krajiny V4 spolupracovať. Je preto dôležité spoločne prekonať nerovnosti v Únii v oblastiach, v ktorých by sa východoeurópske štáty mohli cítiť ako krajiny druhej triedy, napríklad pri prístupe podnikov do verejných výberových konaní v západnej Európe alebo v oblasti kvality potravín, v ktorej majú Česi podľa ministra pocit, ako by boli košom na odpadky.

 

Zaorálek zdôraznil, že ČR by sa chcela podieľať na vytvorení novej Európskej únie, ktorá by mala byť lepšie pripravená na budúce krízy, ako naposledy na krízu finančnú a migračnú. Preto je dôležité prekonať odlišnosti v rámci Únie medzi zadlženými krajinami na juhu a poskytovateľmi úverov na severe, ako aj medzi Východom a Západom. Pre budúcnosť EÚ sú dôležité voľby, ktoré ju čakajú ešte v tomto roku, podčiarkol český minister a pripomenul, že parlamentné voľby sa uskutočnia na jeseň v Nemecku, ako aj v ČR a Rakúsku, kým Francúzsko a Holandsko ich majú už za sebou.

 

"Na začiatku roka som povedal, že musíme prežiť tento rok a som presvedčený, že ak EÚ prežije všetky tieto voľby, vyjde z nich posilnená," konštatoval Lubomír Zaorálek.

 

V súvislosti s možným výsledkom českých sociálnych demokratov v blížiacich sa voľbách Zaorálek vyjadril presvedčenie, že v nich dopadnú veľmi dobre, výsledky prieskumov verejnej mienky nedávajú zatiaľ priveľa dôvodov na ich optimizmus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona