Zaočkovanie kombináciou vakcín AstraZeneca a Pfizer posilňuje imunitnú reakciu

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 12:04 • 2 min
Zaočkovanie kombináciou vakcín AstraZeneca a Pfizer posilňuje imunitnú reakciu

Nová nemecká štúdia uvádza, že kombinácia vakcín AstraZeneca a BioNTech spúšťa pozoruhodne silnejšiu imunitnú reakciu, než samostatný druh vakcíny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zistenia pochádzajúce zo Sárskej univerzity sú predbežné a zatiaľ neboli vedecky úplne vyhodnotené, zdôraznila univerzita v tlačovom vyhlásení. Predtým, ako vedci oficiálne zverejnia svoje zistenia, preskúmajú napríklad úlohu, ktorú hrá vek a pohlavie pacientov, a tiež sa hlbšie zaoberajú tým, ktoré kombinácie môžu potenciálne vyvolať závažnejšie vedľajšie účinky.

 

Aj keď ešte nebolo dokončené úplné vyhodnotenie údajov, tím, ktorý uskutočnil štúdiu, bol prekvapený jasnými výsledkami.  „Preto sme sa chceli teraz podeliť o naše výsledky a nečakať na ukončenie procesu vedeckého hodnotenia,“ uviedla v tlačovom vyhlásení Martina Sester, profesorka transplantačnej a infekčnej imunológie na Sárskej univerzite.

 

img

 

Desaťnásobok protilátok

Na štúdii, ktorý sa uskutočnil vo fakultnej nemocnici v sarlandskom Homburgu, sa zúčastnilo 250 ľudí. Niektorí z nich dostali dve dávky vakcíny AstraZeneca, niektorí dostali dve dávky vakcíny BioNTech-Pfizer a tretia skupina dostala jednu dávku vakcínyAstraZeneca, za ktorou nasledovala dávka vakcíny BioNTech. 

 

Prečítajte si tiež: Objavila sa pravdepodobná súvislosť medzi vakcínami Pfizer a myokarditídou

 

Vedci porovnali silu imunitných reakcií účastníkov dva týždne po druhej injekcii. „Nesledovali sme iba počet protilátok proti koronavírusu [účastníkov], ale aj to, aké účinné boli takzvané neutralizačné protilátky. To nám hovorí, aké dobré sú protilátky v zabránení vstupu vírusu do našich buniek,“ vysvetlila Sester.

 

Pokiaľ ide o vývoj protilátok, kombinované očkovanie bolo významne účinnejšie. Účastníci, ktorí mali jednu z prvých dvoch kombinácií vakcín, vyprodukovali približne 10-krát viac protilátok ako tí, ktorí dostali dva vpichy AstraZeneca.  

 

img

 

„Pozoruhodné“ zvýšenie produkcie protilátok

K podobnému záveru dospel aj španielsky pokus CombivacS, ktorý sa uskutočnil so 663 účastníkmi v Inštitúte zdravia Carlosa III v Madride. O predbežných výsledkoch štúdie informoval vedecký časopis Nature. Rovnako ako výsledky zo Sárskej univerzity nie sú ešte konečné.

 

Súvisiaci článok: Španieli skúmajú možnosti miešania vakcín od rôznych výrobcov

 

Dve tretiny účastníkov dostali po prvom očkovaní vakcínou AstraZeneca injekciu vakcíny BioNTech-Pfizer. Posledná tretina v čase zdieľania počiatočných výsledkov nedostala druhú dávku. Magdaléna Campinsová, zapojená do štúdie CombivacS v univerzitnej nemocnici Vall d'Hebron v Barcelone, uviedla, že tí, ktorí dostali kompletnú kombinovanú vakcínu, začali po druhom podaní produkovať oveľa vyššie hladiny protilátok a tieto protilátky boli schopní rozpoznať a inaktivovať SARS-CoV-2 v laboratórnych testoch. 

 

„Zdá sa, že vakcína  Pfizer významne podporila protilátkové odpovede v jednodávkových vakcínach AstraZeneca,“ uviedol v článku Nature Zhou Xing, imunológ z McMaster University v kanadskom Hamiltone, ktorý sa štúdie nezúčastnil. 

 

Zváženie kombinácie vakcín 

Ak budú počiatočné výsledky k dispozícii, kombinácia AstraZeneca a BioNTech-Pfizer sa javí ako sľubný spôsob imunizácie ľudí proti ochoreniu COVID-19. Nie je to tak preto, že obe vakcíny sú si v niečom podobné. Predstavujú dva typy vakcín COVID, ktoré sú v súčasnosti na trhu.

 

img

 

AstraZeneca je tradičná vektorová vakcína. Používa neškodnú verziu iného vírusu na doručovanie pokynov do ľudských buniek, ktoré sa naučia vytvárať protilátky proti koronavírusu.

 

BioNTech je vakcína mRNA, nový druh imunizačnej metódy. Vakcíny MRNA učia ľudské bunky, ako pripraviť proteín, ktorý následne vyvolá imunitnú odpoveď a produkciu protilátok.

 

img

 

Vedci zatiaľ nemajú dostatok informácií na to, aby vedeli, prečo môže kombinácia týchto dvoch vakcín viesť k posilneniu imunity. Profesorka Sárskej univerzity Sester uviedla, že sa veľmi teší na ďalší výskum kombinácie rôznych druhov vakcín a ich vzájomného pôsobenia. „Veríme, že ak ďalšie výskumné tímy dospejú k podobným záverom ako my, je potrebné vážne zvážiť kombináciu vektorových a mRNA vakcín,“ uviedla.

 

Prečítajte si: USA daruje 500 miliónov dávok vakcíny Pfizer chudobnejším štátom


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona