Zamrznutý vodomer môže nepríjemne prekvapiť

NETKY.SK • 6 Február 2012, 08:09 • 2 min
Zamrznutý vodomer môže nepríjemne prekvapiť

Zamrznutý vodomer môže nepríjemne prekvapiť - Radíme Majitelia nehnuteľností by si mali skontrolovať, či majú vodovodné prípojky a vodomery chránené pre nízkymi teplotami. Skúsenosti z minulých období ukazujú, že najčastejšie zamŕzajú vodomery v neobývaný

slovakia

left justify in out

img

Majitelia nehnuteľností by si mali skontrolovať, či majú vodovodné prípojky a vodomery chránené pre nízkymi teplotami. "Skúsenosti z minulých období ukazujú, že najčastejšie zamŕzajú vodomery v neobývaných rekreačných objektoch. Nepríjemne prekvapení tak môžu byť nielen majitelia rodinných a obytných domov, ale aj záhradkári a rekreanti, ktorí poškodený vodomer objavia často až v období, keď už mrazy skončia," priblížila TASR tlačová hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (StVPS), a. s., Slavomíra Vogelová.
      Za ochranu vodomeru si zodpovedá podľa zákona spotrebiteľ a náklady na výmenu poškodeného vodomeru či sprevádzkovanie zamrznutej prípojky sa môžu podľa Vogelovej vyšplhať až na niekoľko 100 eur.
      O zamrznutie vodomeru sa netreba obávať, ak sú splnené nasledujúce podmienky - vodomerná šachta je dostatočne priestranná (o minimálnych rozmeroch 90 x 120 centimetrov (cm), so svetlosťou okolo 180 cm), dobre zaizolovaná (utesnený a dobre dosadajúci poklop) a voda sa denne používa.
      Ak je vodomer umiestnený vo vonkajších priestoroch vo vodomernej šachte a nie sú splnené predchádzajúce podmienky, je potrebné realizovať nasledujúce opatrenia - umiestniť nad vodomer kryciu vrstvu izolačného materiálu, napríklad polystyrénovú dosku, tú je vhodné pripevniť na spodnú plochu príklopu - vonkajšej vodomernej šachty. Tiež je možné použiť izolačnú vatu, no nie sklenú, či plastové vrece naplnené drveným polystyrénom. Potrebné je podľa Vogelovej dbať na to, aby vonkajšia vodomerná šachta bola starostlivo uzavretá a jej vstup bol upravený tak, aby nemohla byť zaplavená povrchovou vodou.
      Ak je vodomer inštalovaný vo vnútri budovy, treba prívodové potrubie pred vodomerom i vodomer chrániť pred nízkymi teplotami rovnako ako vodomer vo vonkajšej vodomernej šachte.
      Vogelová tiež informovala, čo robiť v zime počas dlhšej neprítomnosti spotrebiteľa. "Ak je to možné, v čase mrazu nevypínajte úplne kúrenie, uzavrite prívod vody pred vodomerom a vyprázdnite potrubie za ním," dodala Vogelová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona