Žampa získal prvé body, triumf Hirschera

NETKY.SK • 17 November 2013, 14:08 • 2 min
Žampa získal prvé body, triumf Hirschera

LEVI - Adam Žampa obsadil v úvodnom slalome sezóny Svetového pohára.

slovakia

left justify in out

Slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Adam Žampa získal prvé body do hodnotenia Svetového pohára 2013/2014, keď v slalome vo fínskom Levi obsadil 14. miesto. Dvadsaťtriročný Tatranec bodoval v elitnom seriáli piatykrát v kariére, v slalome dosiahol najlepšie umiestnenie. Doteraz bolo jeho maximom v najtočivejšej disciplíne 16. miesto z decembra 2012 z Val d´Isere. V obrovskom slalome bol už pred rokom v Söldene deviaty. V Levi získal Žampa do hodnotenia SP 18 bodov. Víťazom úvodného slalomu sezóny sa stal Rakúšan Marcel Hirscher.

Žampa postúpil len tesne do druhého kola. V prvom skončil na delonom 30. mieste, čas 54,38 s okrem neho dosiahli aj Francúz Francois Place a Japonec Naoki Juasa. Všetci traja sa ako poslední kvalifikovali do finálového kola, na vedúceho Marcela Hirschera strácali v jedných z najtesnejších pretekov v histórii SP 1,58 sekundy. Žampa v Levi štartoval s číslom 37. V druhom kole využil, že išiel ako druhý. Na upravenej trati predviedol vyrovnanú jazdu a po prechode cieľom mal veľkú radosť. 

"Som šťastný, že som sa dostal do druhého kola. Bolo to len o stotinkách, ale napokon sa mi podarilo v prvom ostať v najlepšej tridsiatke. V druhom bola trať oveľa rýchlejšia, podklad bol dobrý. Mám radosť zo svojho umiestnenia," povedal v prvej reakcii pre Eurosport Adam Žampa a jeho otec Tomáš ho doplnil: "Sú to krásne pocity. Prvé kolo bolo o veľkých nervoch. Vyplatila sa nám príprava vo Švédsku, kde je podobný kopec ako v Levi. Lyžovanie je však aj o šťastí."  Žampa za polárnym kruhom v Levi už v minulosti súťažil vo Svetovom aj Európskom pohári v slalome aj obrovskom slalome. Najlepšie skončil v roku 2012 v obrovskom slalome v rámci Európskeho pohára na 15. mieste.  

Obhajca celkového prvenstva v SP Marcel Hirscher triumfoval s náskokom 62 stotín sekundy pred krajanom Mariom Mattom. Rakúšan dominoval v oboch kolách a tešil sa z 11. víťazstva v slalome SP v kariére. Tretí skončil Nór Henrik Kristoffersen. Žampa za Hirscherom zaostal o 2,23 sekundy. 
Výsledky - Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Levi:  SLALOM MUŽOV:  1. Marcel Hirscher 1:45,42 min, 2. Mario Matt (obaja Rak.) +0,62 s, 3. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,93, 4. Ivica Kostelič (Chor.) +1,22, 5. Mattias Hargin (Švéd.) +1,29, 6. Patrick Thaler (Tal.) +1,73, ... 14. Adam Žampa (SR) +2,23



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies