Žampa: Von Hohenlohe je kamarát i exot

NETKY.SK • 19 Február 2014, 17:18 • 2 min
Žampa: Von Hohenlohe je kamarát i exot

SOČI - Adam Žampa súťaží s pretekármi, ktorí by mu mohli byť aj rodičmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenský zjazdár Adam Žampa súťaží na zimných olympijských hrách v Soči aj s pretekármi z viacerých exotických krajín, v ktorých sneh často ani nepoznajú. Štartové pole je v porovnaní so Svetovými pohármi oveľa bohatšie na mená i krajiny. Medzinárodný olympijský výbor i Medzinárodná lyžiarska federácia majú záujem, aby pod piatimi kruhmi bolo čo najrozmanitejšie zastúpenie. "Mne sa to pozdáva, že na zimných olympijských hrách je zastúpených veľa štátov. Vďaka tomu sú preteky iné," hovorí Adam Žampa.

Jedným z najneprehliadnuteľnejších lyžiarov na svetových svahoch je Mexičan Hubertus von Hohenlohe. Šľachtic, potomok kniežacej rodiny má 55 rokov, napriek tomu naďalej chodí na súťaže a bojuje s najlepšími. "Hubertus? Je to môj kamarát, ale zároveň aj veľký exot,“ zareagoval Adam Žampa s úsmevom na otázku o mexickom zjazdárovi, ktorý nechýba ani v Soči. Neskôr svoju prvú vetu rozvinul: "Správa sa ako princ. Len ho trocha zo žartu štuchnete a už hovorí: ´Hej, čo to robíš? Nedotýkaj sa ma, veď ja som princ.´ V lyžiarskom svete ho každý pozná, je prakticky všade.“ 


Von Hohenlohe súťažil už v časoch, keď dnes 23-ročný Adam Žampa ešte nebol na svete. So Slovákom sa stretli počas majstrovstiev sveta alebo na rôznych tréningoch. Na Svetových pohároch sa obchádzajú. Mexičan debutoval v bojoch o krištáľový glóbus už 8. februára 1981, v poslednom čase však na tieto preteky nechodí. 

"Má svoj vek, ale všetko robí na výbornej úrovni. Či budem súťažne lyžovať v jeho veku? Asi nie. Na druhej strane, v súčasnom lyžovaní je viacero pretekárov. Taký Benjamin Raich bol juniorom ešte v čase, keď som sa narodil,“ doplnil piaty muž olympijskej superkombinácie v Soči Adam Žampa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies