Zámorský zberateľ zaplatí za pohľadnicu s Picassovou kresbou 200-tisíc eur

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 08:12 • 2 min
Zámorský zberateľ zaplatí za pohľadnicu s Picassovou kresbou 200-tisíc eur

BIETIGHEIM-BISSINGEN - Čiernobielu pohľadnicu so záberom juhofrancúzskeho mesta Pau, ozdobenú kresbou Pabla Picassa, vydražil v Nemecku za 166.000 eur istý súkromný zberateľ zo zámoria. Informovala o tom aukčná sieň Gärtner z Bietingheim-Bissingenu.

slovakia

left justify in out

Podľa jej správy, ktorú sprostredkovala tlačová agentúra DPA, zaplatí nový majiteľ, ktorý v sobotňajšej dražbe licitoval prostredníctvom telefónu, s poplatkami viac ako 200.000 eur. Pablo Picasso zasielal pohľadnicu do Paríža svojmu priateľovi, poetovi Guillaumovi Apollinairovi 5. septembra 1918. Práve v tomto roku bol básnik svedkom na Picassovej svadbe s ruskou balerínou Oľgou Chochlovou.

 

Pohľadnicu, na ktorej zadnej strane je kubistická kresba slávneho španielskeho maliara, zrejme nikdy nedoručili adresátovi, označenému po španielsky Don Guillermo Apollinaire. Nechýba na nej totiž pečiatka s mnohovravným označením Rebut (nedoručiteľná zásielka). Apollinaire zomrel na následky španielskej chrípky vo veku iba 38 rokov už o niekoľko mesiacov neskôr, 9. novembra 1918.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies