Zámorská NHL má reštart už 1. augusta, podmienkou bola aj účasť hráčov na olympiáde

NETKY.SK • 7 Júl 2020, 12:27 • 2 min
Zámorská NHL má reštart už 1. augusta, podmienkou bola aj účasť hráčov na olympiáde

USA - Vedenie zámorskej hokejovej NHL a hráčska asociácia NHLPA sa dohodli na predĺžení kolektívnej zmluvy o ďalšie štyri roky. Ratifikovať ju ešte musí Rada guvernérov NHL, ako i všetci členovia NHLPA. Obe strany sa zároveň dohodli o tretej a štvrtej fáze reštartu sezóny 2019/2020, profiliga sa opätovne spustí 1. augusta.

slovakia

left justify in out

"Hub cities" 

Ročník bude pokračovať za účasti 24 tímov iba v dvoch mestách, tzv. hub cities, to budú Edmonton a Toronto, predstavitelia NHL to zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Podľa TSN by mala byť súčasťou dohody aj účasť hráčov z NHL na ZOH 2022 v Pekingu a ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

 

img

 

Nakazení hráči reštart neposunú 

Ligu stopli pre pandémiu 12. marca, momentálne prebieha v zámorí druhá fáza pred reštartom ligy (od 8. júna). Hráči môžu v tréningových centrách svojich klubov dobrovoľne trénovať na ľade v malých skupinách, pričom pravidelne absolvujú testy na ochorenie COVID-19. Komisár NHL Gary Bettman už dávnejšie uviedol, že ani niekoľko pozitívnych testov medzi hráčmi nemusí nutne zmariť plány reštartu.

 

Kempy už na budúci týždeň 

Na základe dohody tréningové kempy klubov odštartujú v pondelok 13. júla, tímy zamieria do dvoch centralizovaných dejísk záveru sezóny o dva týždne neskôr 26. júla. Hrať sa začne bez divákov 1. augusta. Už dávnejšie bolo známe, že základná časť sa nebude dohrávať a ročník bude pokračovať hneď vyraďovacou časťou za účasti 24 mužstiev.

 

img

 

Vyraďovacia časť

Štyri najlepšie tímy z každej konferencie odohrajú medzi sebou miniturnaj o čo najlepšie nasadenie v play off, zostávajúcich osem mužstiev v každej konferencii sa o miestenku v 1. kole vyraďovačky pobije v predkole na tri víťazné zápasy.

 

img

 

Od 1. kola bude pokračovať play off klasickým spôsobom, sériami na štyri víťazné zápasy. Finále oboch konferencií a finále Stanleyho pohára sa uskutočnia už iba v jednom meste, podľa TSN to bude Edmonton. Sedem najhorších tímov po základnej časti už v sezóne nepokračuje.

 

Hráči sa kempu nemusia zúčastniť

Do prípravných kempov môžu tímy so sebou zobrať maximálne 30 korčuliarov a neobmedzený počet brankárov. Kluby musia dodať ich zoznamy do 9. júla, hokejisti majú právo odmietnuť svoju účasť bez sankcie. Do centralizovaného dejiska play off môžu tímy vziať a na súpisku nahlásiť maximálne 31 hráčov (aj s brankármi) a celkovo 52 ľudí vrátane členov manažmentu.

 

img

 

K hráčovi s pozitívnym testom na koronavírus sa v súvislosti s kolektívnou zmluvou bude pristupovať, ako keby utrpel zranenie. V "hub cities" budú účastníci izolovaní, môžu sa pohybovať iba v bezpečných zónach, no od konferenčného finále zrejme bude umožnená návšteva rodinných príslušníkov.

 

Posunie sa budúci ročník aj tohtoročný draft

Ak do diania výraznejšie nezasiahne pandémia, sezóna 2019/2020 zrejme vyvrcholí na začiatku októbra. Druhé kolo draftovej lotérie by sa malo uskutočniť 10. augusta, vtedy sa verejnosť dozvie, ktorý tím si z prvého miesta na drafte vyberie očakávanú jednotku Alexisa Lafreniera. Samotný draft by sa mal konať v polovici októbra. Prvýkrát v ligovej histórii sa trh s voľnými hráčmi otvorí až na jeseň, zrejme 1. novembra. Ročník 2020/2021 odštartuje pravdepodobne v závere roka, vedenie NHL by napriek posunu chcelo absolvovať plnohodnotnú základnú časť, v ktorej by každý tím odohral tradičných 82 zápasov.

 

img

 

Platový strop

Na základe novej kolektívnej dohody sa zmrazí platový strop na súčasnej výške 81,5 milióna dolárov a zostane na tejto hodnote až dovtedy, pokým všetky hokejové príjmy v profilige nedosiahnu 4,8 miliardy amerických dolárov. Na tejto úrovni mali byť príjmy NHL v sezóne 2019/2020, pokým ju nenaštrbila pandémia koronavírusu. Každý hráč tímu, ktorý vypadne v predkole, dostane 20 000 dolárov. Hráči nového šampióna NHL zinkasujú 240 000 dolárov na hlavu. 

 

img

 

Kolektívna zmluva určuje aj výšku "escrow", teda čiastku z platu, ktorá putuje do záložného fondu. Ten liga zaviedla po poslednom lockoute s vidinou, že sa na ekonomických stratách NHL budú podieľať aj hráči. Čiastku dostanú späť, ak celá liga vykáže za uplynulú sezónu dobrý hospodársky výsledok. Escrow stanovili v sezóne 2020/2021 na 20 percent, v nasledujúcom ročníku bude na úrovni 14 až 18 percent, ďalej bude postupne klesať až na úroveň 6 percent.

 

Dvojice predkola play off:

Východná konferencia

Pittsburgh (5) - Montreal (12)/TATAR/

Carolina (6) - NY Rangers (11)

NY Islanders (7) - Florida (10)

Toronto (8)/MARINČIN/ - Columbus (9)/DAŇO/

Západná konferencia

Edmonton (5)/JURČO/ - Chicago (12)

Nashville (6)- Arizona (11)

Vancouver (7) - Minnesota (10)

Calgary (8) - Winnipeg (9)

 

Miniturnaj o nasadenie do 1. kola play off

Východná konferencia

Boston /HALÁK, CHÁRA, CEHLÁRIK/, Tampa /ČERNÁK/, Washington /PÁNIK, FEHÉRVÁRY/, Philadelphia

Západná konferencia

St. Louis, Colorado, Vegas, Dallas /SEKERA/

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona