Zámok na škótskom ostrove Fetlar by mohol byť váš za necelých 35.000 eur. Je v tom však jeden zásadný háčik

NETKY.SK • 1 Jún 2023, 19:45 • 2 min
Zámok na škótskom ostrove Fetlar by mohol byť váš za necelých 35.000 eur. Je v tom však jeden zásadný háčik

Fetlar - Rozľahlý škótsky hrad je v predaji za viac ako 30 000 libier (35 000 eur), no má to jeden háčik. Jeho súčasní majitelia odhadujú, že si vyžaduje ešte ďalších 12 miliónov libier na obnovu.

slovakia

left justify in out

Brough Lodge, ktorý sa nachádza na ostrove Fetlar, štvrtom najväčšom zo škótskych Shetlandských ostrovov, sa nachádza v jednej z najvzdialenejších častí Spojeného kráľovstva. Je prístupný trajektom z pevniny Shetlandských ostrovov, ktorý je sám o sebe asi hodinu a pol letu z Edinburghu alebo tri a pol hodiny letu z Londýna. Podľa webovej stránky združenia Fetlar Community Association žije na ostrove približne 69 ľudí, čo predstavuje nárast z jeho najnižšieho počtu 48 na začiatku roka 2009. Zámok, ktorý sa nachádza na úbočí kopca, má výhľad na rozľahlú trávnatú plochu ostrova Fetlar a na drsné útesy, ktoré sa tiahnu až k moru, ako aj na okolité ostrovy.

 

img

tehlová veža usadlosti Brough Lodge, ktorá bola kedysi hvezdárňou

 

Brough Lodge bol postavený v roku 1825 miestnym obchodníkom Arthurom Nicolsonom v gotickom štýle, o ktorom sa hovorí, že bol ovplyvnený jeho cestami po Európe. Od 70. rokov 20. storočia je opustený, hoci jeho súčasní majitelia pred 10 rokmi urobili niekoľko rekonštrukcií vrátane izolovania od vetra a od vody. Bolo to vtedy v rámci fundraisingovej kampani organizácie Brough Lodge Trust, ktorá je v ,,prevádzke" dodnes. Okrem domu je tu aj nádvorie, niekoľko murovaných záhrad a oválna veža, ktorá sa kedysi používala ako observatórium a bola postavená na mieste tzv. brochovtypu kruhového domu z doby železnej, typickej pre Škótsko.

 

Organizácia Brough Lodge Trust hľadá „dobročinného podnikateľa,“ ktorý dokáže premeniť zámok na funkčnú 24-izbovú usadlosť. „Niekoľkí potenciálni investori boli v kontakte s našimi predajnými agentmi, niektorí z nich aj cestovali do Fetlaru, aby si pozreli Lodge a porozprávali sa o možnostiach so správcami,“ povedal v vyhlásení riaditeľ Brough Lodge Trust  Drew Ratter.

 

„Jeden potenciálny kupec predložil podrobný návrh a my ho spolu s nimi skúmame, ale napriek tomu by sme mali záujem počuť od iných filantropických podnikateľov, pretože by sme chceli dosiahnuť čo najlepší výsledok pre budovu aj komunitu vo Fetlar," dodal Ratter.

 

img

výhľad zo zámku Brough Lodge


Brough Lodge Trust dúfa, že toto priláka aj hostí, ktorí sa chcú zúčastniť rôznych kultúrnych aktivít vrátane textilnej výroby, ktorou je oblasť Shetland známa, takisto ako aj účastníkov sprievodných zájazdov po voľnej prírode.

 

„Vizia je jednoduchá, ale účinná: Brough Lodge, budova kategórie A, ktorá sa nachádza v približne 40 akroch pôdy, sa premení na útočisko svetovej triedy, ktoré poteší všetkých, ktorí toto miesto navštívia,“ uviedla organizácia Brough Lodge Trust na svojej webovej stránke.


„Podľa plánov, ktoré sme vypracovali, by mal byť historický charakter budovy plne zachovaný a rešpektovaný. Nové ubytovacie zariadenie by ponúklo až 24 dvojitých spální a iné nevyhnutné zariadenia vrátane vyvýšenej jedálne," uviedla tiež organizácia.

 

Obnova Brough Lodge by mala poskytnúť aj 14 pracovných miest pre ostrovnú komunitu, kde je tradične nedostatok pracovných príležitostí. Výťažok z fundraisingovej kampane Brough Lodge Trust podporí tiež aj zachovanie shetlandskej tradície ručného pletenia tým, že zafinancuje školné pre deti miestnych škôl.

 

img

panoráma malebného škótskeho ostrova Fetlar



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona