Zámocké hry zvolenské ponúknu v júni kolotoč takmer 20 predstavení

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 11:01 • 2 min
Zámocké hry zvolenské ponúknu v júni kolotoč takmer 20 predstavení

Zámocké hry zvolenské ponúknu v júni kolotoč takmer 20 predstavení - Kultúra Kolotoč takmer dvoch desiatok predstavení uvedú od 8. do 30.

slovakia

left justify in out

img

Kolotoč takmer dvoch desiatok predstavení uvedú od 8. do 30. júna tohtoročné Zámocké hry zvolenské (ZHZ). Mottom aktuálneho, 39. ročníka ZHZ, ktorý je vôbec najstarším divadelným festivalom na Slovensku, sú hviezdy na nebi, hviezdy na scéne, hviezdy v nás.
      "Motto podčiarkuje tri atribúty festivalu, a to že predstavenia sa odohrávajú pod hviezdnou oblohou, na scéne vystupujú herecké hviezdy rôznych divadiel a posolstvom je dotknúť sa hviezd v duši divákov," povedala TASR na dnešnej tlačovej konferencii k festivalu dramaturgička usporiadajúceho Divadla J.G. Tajovského (DJGT) Uršuľa Ferenčuková.
      ZHZ ponúkajú v činohernej časti komédiu i drámu, klasiku i súčasný titul, muzikál i rozprávku. "V historickom prostredí Zvolenského zámku sa predstavia divadlá z celého Slovenska – od Bratislavy po Košice," pripomenula Ferenčuková.
      Na zámku by tak mali predviesť svoje aktuálne tituly Spišské divadlo zo Spišskej novej Vsi, Mestské divadlo Actores z Rožňavy, Divadlo J. Záborského z Prešova, SND z Bratislavy, Slovenské komorné divadlo Martin, Radošínske naivné divadlo, Mestské divadlo Žilina, Divadlo Aréna Bratislava, Astorka Korzo 90 a Štátne divadlo Košice.
      Zahraničným, už tradičným hosťom festivalu je Městské divadlo (MD) Brno a ich veľkolepý muzikál Chicago, ktorý predstavia v piatok 15. júna. V tento deň sa zároveň koná celoslovenské podujatie Noc hudby. DJGT sa spoločne s MD Brno rozhodlo predstavenie uviesť aj pod hlavičkou Noci hudby a podporiť tak pilotný ročník podujatia.
      Činohernú časť otvorí 8. júna domáce DJGT slávnostnou premiérou hry Raya Cooneyho LEKÁRSKE TAJOMSTVO. Predstavenie, ako aj následná repríza v sobotu, 9. júna poteší predovšetkým milovníkov komédií a kvalitných hereckých výkonov.
      Hra je napísaná v najlepších tradíciách situačného humoru. Režisér Martin Kákoš zasadil príbeh hry do našich reálií, keďže je určite zábavnejšie sem-tam si pichnúť do nášho zdravotníctva, než do anglického.
      Činoherná časť je na programe do 20. júna, od 24. júna do konca mesiaca je potom operná časť ZHZ. Podľa šéfdirigenta usporiadajúcej Štátne opery v B. Bystrici, divákom predstavia celkom šesť titulov, medzi nimi aj slovenské premiéru veristickej opery U. Giordana Fedora, ale aj zahraničného hosťa, divadlo F.X. Šaldy z Liberca s operou G. Pucciniho Edgar. 
      V opernej časti sa predstaví celkom 11 zahraničných hostí. Najväčšou hviezdou bude talianska speváčka Cristina Baggio, ktorá hrá v titulnej postave opery Fedora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies