Zamilované listy francúzskeho exprezidenta Mitterranda sa dostali do predaja

NETKY.SK • 13 Október 2016, 13:17 • 2 min
Zamilované listy francúzskeho exprezidenta Mitterranda sa dostali do predaja

PARÍŽ - Do predaja vo Francúzsku sa dnes dostáva kniha nazvaná Listy Anne (1962-1995). Ide o súbor listov, ktoré svojej dlhoročnej milenke Anne Pingeotovej viac ako 30 rokov písal a posielal zosnulý francúzsky exprezident Francois Mitterrand.

slovakia

left justify in out

Kniha je výberom 1218 listov, ktoré sa Pingeotová rozhodla zverejniť 20 rokov po Mitterrandovej smrti. Tieto ľúbostné listy sú podľa kritikov dôkazom o jeho literárnom talente, ale aj o veľkej láske a vášni, ktorú pociťoval k Pingeotovej.


Mitterrand sa s ňou zoznámil počas svojej návštevu u jej rodičov, keď mala 14 rokov. Znova sa stretli v roku 1962 a ich vzťah sa začal o rok neskôr - ona mala 20 rokov a bola slobodná, Mitterrand mal 47 rokov a bol ženatý. S manželkou Danielle, ktorá bola o osem rokov mladšia, mal Mitterrand dvoch synov a pôsobil vo vrcholnej politike. Mileneckému páru sa v roku 1974 narodila dcéra Mazarine. Práve vďaka zverejneniu jej fotografií v týždenníku Paris Match sa francúzska verejnosť v roku 1994 dozvedela o Mitterrandovej tajnej láske. O dva roky neskôr, keď Mitterrand podľahol rakovine, sa na jeho pohrebe prvýkrát na verejnosti objavila aj Pingeotová.


Podľa spravodajského servera France Info Pingeotová akceptovala, že Mitterrand svoju rodinu neopustí - okrem iného aj kvôli svojej politickej kariére. V jednom z nepočetných rozhovorov, ktoré Pingeotová poskytla, vysvetlila, že keď sa Mitterrand rozhodol, svoje rozhodnutie už nikdy nemenil. Veľmi rýchlo pochopila aj to, že sa musí stať finančne nezávislou, preto študovala a stala sa konzervátorkou a kurátorkou umeleckých zbierok. Mala pritom veľký vplyv na Mitterrandove projekty v oblasti kultúry, ide napr. o výstavbu známej presklenej pyramídy pred múzeom v Louvri či rekonštrukciu mosta Alexandra III. v Paríži.
France Info napísal, že kým v Pingeotovej živote neboli žiadni iní muži, Mitterrand mal aj iné vzťahy. Pingeotovej túžbe mať s ním dieťa, dlho odolával.


V knihe, ktorá sa dnes dostáva do predaja, nie je žiadna z Pingeotovej odpovedí. Táto veľká láska Mitterrandovho života chce zostať aj naďalej v tieni, a to aj tak, že sa nebude zúčastňovať na žiadnej z prezentácií knihy, ktorú vydalo vydavateľstvo Gallimard.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies