Zamietli Lipšicov návrh na trestné oznámenie v kauze Horné Plachtince

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 16:16 • 2 min
Zamietli Lipšicov návrh na trestné oznámenie v kauze Horné Plachtince

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť neodobril návrh nezaradeného poslanca Daniela Lipšica na podanie trestného oznámenia vo veci verejného obstarávania PR služieb pre štátne inštitúcie, ktoré organizovala Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) z obce Horné Plachtince.

slovakia

left justify in out

"Je úplne zjavné, že boli porušené konkrétne ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní pri tomto tendri, ktorý organizovala ROA v Horných Plachtinciach," uviedol Lipšic na utorkovom tlačovom brífingu strany Nová väčšina (NOVA). Podľa opozičného poslanca existujú podozrenia o prepojení agentúry s ministerstvom vnútra a jeho úradníkmi, prepojené majú byť aj firmy zúčastnené v tendri. "Tých podozrení je tam strašne veľa, minister vnútra nevedel vyvrátiť ani jedno konkrétne podozrenie," odôvodnil svoj postoj Lipšic. Zastáva názor, že by bolo vhodné, aby si na prípad posvietila aj špeciálna prokuratúra.

Lipšic na výbore taktiež navrhoval, aby minister do parlamentu predložil správu o spomínanej kauze. Ani s týmto návrhom však nepochodil. "Robert Fico hovorí, že vláda je bez škandálov. Robí si srandu? Ak jeho poslanci neodsúhlasia nejakú správu o megaškandále, tak to už škandál nie je?" pýta sa Lipšic. 

Šéf rezortu vnútra Róbert Kaliňák v reakcii na Lipšicove tvrdenia uviedol, že výbor ani nezvykne podávať trestné oznámenia a označil to za nezmysel. "Ak má pán Lipšic pocit, že chce niečo prešetriť, tak ešte pred siedmimi dňami, keď sa výbor zvolával, trestné oznámenia podať mohol," povedal Kaliňák. Dodal, že vtedy by to vnímal ako úprimnú snahu z Lipšicovej strany niečo vyšetriť. "Ja som stále čakal, že príde minister a moje podozrenie vyvráti," bránil sa Lipšic. Preto si pripravil aj druhé znenie uznesenia výboru, v prípade, že by Kaliňák celú vec dostatočne vysvetlil. 

Lipšic však podľa Kaliňáka klamal a hovoril polopravdy vo väčšine prípadov. "Akonáhle uvidíme pochybnosť, ktorá by mohla naznačovať, že nie je transparentnosť alebo boj s korupciou taký ideálny, ako by mal byť, tak zakročíme," vyhlásil Kaliňák. Iniciatívu poslanca Lipšica označil len za propagáciu jeho strany NOVA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies