Zamietli dovolanie ministra spravodlivosti v kauze reštitúcií

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:27 • 2 min
Zamietli dovolanie ministra spravodlivosti v kauze reštitúcií

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR dnes zamietol dovolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca v prípade podozrenia z podvodu pri reštitúciách s pozemkami v mestských častiach Banskej Bystrice – Šalkovej a Radvani v roku 2005.

slovakia

left justify in out

Banskobystrický krajský súd bývalého riaditeľa regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Banskej Bystrici Dušana C. v tomto prípade oslobodil.


Sudkyňa Najvyššieho súdu SR pri zdôvodňovaní rozhodnutia zdôraznila, že ak to povie jemne, pri tejto reštitúcii sa postupovalo nekorektným spôsobom. Je dôvodné podozrenie, že do tejto reštitúcie boli zapojené aj iné osoby. Nechápe však potom, prečo nie sú stíhané. Minister v dovolaní uvádza, že sa nemožno stotožniť so záverom súdu, že nedošlo k trestnému činu. Toto však nikto netvrdí, zdôraznila sudkyňa. Dušan C. bol oslobodený, lebo sa nepreukázalo, že skutok, z ktorého bol obvinený, je trestný čin, nebol mu preukázaný ani úmysel.


Dovolanie je skutočne výnimočný prielom do inštitútu právoplatnosti rozhodnutia. Je to mimoriadny opravný prostriedok, ale žiaľ veľa ľudí dovolanie chápe ako tretiu inštanciu. Dovolací súd nie je na to, aby preskúmaval správnosť a úplnosť skutkových zistení, vysvetlila sudkyňa. Ani ministrovi nedáva zákon neobmedzené právo, aby namietal hodnotenie dôkazov súdmi prvého alebo druhého stupňa, dodala.


V tomto prípade prokurátor žaloval Dušana C. za podvod pri reštitúciách so škodou viac ako milión eur, banskobystrický krajský súd ho oslobodil. Ministerstvu spravodlivosti bol doručený podnet generálneho prokurátora na podanie mimoriadneho opravného prostriedku. Po preskúmaní spisovej dokumentácie sa minister nestotožnil s viacerými tvrdeniami súdu, ktorý Dušana C. oslobodil spod obžaloby a podal dovolanie v neprospech obvineného. Obžalovaný exriaditeľ Dušan C. s obžalobou nesúhlasil a na súde v minulosti tvrdil, že je nevinný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies