Zamibijský parlament pozastavil činnosť poslancom opozície, dôvodom je nevypočutie si prezidentovho prejavu k národu

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 15:42 • 2 min
Zamibijský parlament pozastavil činnosť poslancom opozície, dôvodom je nevypočutie si prezidentovho prejavu k národu

LUSAKA - Zambijský parlament pozastavil činnosť 48 poslancom z opozície pre to, že ešte v marci bojkotovali prejav prezidenta Edgara Lunga k národu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes štátna televízna stanica ZNBC. Členovia opozičnej Zjednotenej strany národného rozvoja (UPND) argumentovali, že nemohli počúvať prejav prezidenta, ktorého víťazstvo v minuloročných voľbách bolo napadnuté na súde, uviedla agentúra DPA.

 

Za toto "morálne neoprávnené správanie" im bola pozastavená činnosť v parlamente na 30 dní vrátane finančných náhrad, uviedol predseda parlamentu Patrick Matibini.

 

Šéf strany UPND Hakainde Hichilema bol zadržaný pre obvinenia z vlastizrady. Tým čelí po tom, ako údajne ohrozil život prezidenta Lunga, keď na ceste zablokoval prezidentskú kolónu.

 

Hichilema ako protikandidát Lunga v prezidentských voľbách v auguste 2016 vzniesol obvinenia z volebných neregulárností a prípad posunul na ústavný súd.

 

Lungu (60) stojí na čele Zambie od januára 2015, keď sa na prechodné obdobie ujal najvyššej funkcie po úmrtí predchádzajúceho prezidenta Michaela Satu. V augustových voľbách bol znovuzvolený na riadne päťročné funkčné obdobie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies