Zamestnávateľské dane má Slovensko medzi najvyššími v únii

NETKY.SK • 24 November 2016, 15:36 • 2 min
Zamestnávateľské dane má Slovensko medzi najvyššími v únii

BRATISLAVA - Hoci daňové zaťaženie zamestnávateľov na Slovensku v poslednom roku mierne stúplo, krajina si v porovnaní daňových systémov globálne mierne polepšila. Podľa rebríčka Paying Taxes 2017, ktorú vydala skupina Svetovej banky a poradenská spoločnosť PwC, sa Slovensko umiestnilo na 72. priečke zo 189 krajín sveta. Medziročne sme si tak polepšili o jedno miesto. Štúdia bola spracovaná v období od júna 2015 do júna 2016 na základe legislatívy platnej ku koncu roka 2015.

slovakia

left justify in out

Celková daňová sadzba pre zamestnávateľov podľa najnovšieho rebríčka na Slovensku dosiahla 51,6 %, čo bolo o 0,4 percentuálneho bodu viac ako pred rokom. Podstatnú časť zamestnávateľskej daňovej sadzby tvorili odvody zo mzdy zamestnávateľov, ktorá bola na úrovni 39,7 %. Daň z príjmov právnických osôb predstavovala 10,5 % a ostatné dane 1,4 %. Znamenalo to, že Slovensko malo daňové zaťaženie zamestnávateľov až o 11 percentuálnych bodov vyššie, ako bol priemer krajín Európskej únie spolu s krajinami Európskeho združenia voľného obchodu na úrovni 40,3 %. 

 

Spomedzi týchto krajín sme pritom mali daňové zaťaženie zamestnávateľov štvrté najvyššie. Zaujímavosťou je, že hoci podľa štúdie klesol zamestnávateľom na Slovensku počet daňových platieb v porovnaní s predchádzajúcim rokom o dve na osem, celkový čas vynaložený na plnenie daňovej povinnosti im naopak stúpol o štyri hodiny na 192 hodín.


Podľa líderky oddelenia daňového poradenstva PwC Slovensko Christiany Serugovej by pritom mohlo Slovensku v celkovom hodnotení pomôcť nielen pokračovanie elektronizácie daňovej správy, ale najmä zníženie daňového a odvodového zaťaženia práce a zjednodušenie daňového systému, vrátane štruktúry daňových sadzieb. „Avšak najnovšie legislatívne zmeny v oblasti zvýšenia maximálnych stropov na odvody sociálneho zabezpečenia a stále neuzatvorené a hroziace úplné zrušenie limitov na zdravotné odvody postavenie Slovenska v porovnaní s najbližšími susedmi ani krajinami EÚ rozhodne nezlepší,“ konštatuje Serugová.


Štúdia Paying Taxes 2017 pracuje s informáciami o všetkých daniach a odvodoch, ktoré musí stredne veľká firma zaplatiť v danom roku, takisto zohľadňuje aj administratívnu záťaž pri správe a platení daní a riešení procesov po splnení daňových povinností. Dane a odvody zahŕňajú daň zo zisku, odvody na sociálne zabezpečenie a dane z objemu miezd, ktoré uhrádza zamestnávateľ, majetkové dane, daň z prevodu majetku, daň z dividend, daň z kapitálového príjmu, daň z finančných operácií, daň z likvidácie odpadu, daň z motorových vozidiel, cestnú daň a ostatné drobné dane a poplatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies