Zamestnávateľov znepokojuje zavádzanie dane z poistenia

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 14:01 • 2 min
Zamestnávateľov znepokojuje zavádzanie dane z poistenia

BRATISLAVA - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) sú znepokojení zavádzaním novej dane z poistenia.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorý sa bude v najbližších dňoch prerokúvať v príslušných výboroch Národnej rady SR, nezasiahne podľa nich iba poisťovne, ako to tvrdí rezort financií, ale zasiahne celé podnikateľské prostredie a bežných občanov.

Zvýšením poistného z titulu novej osempercentnej dane totiž podľa zamestnávateľov vzrastú náklady všetkým podnikateľom, čo bude musieť byť podľa nich nevyhnutne premietnuté do cien tovarov a služieb. Slováci tak budú zasiahnutí viackrát - jednak zvýšením cien ich súkromných poistiek a rastom cien výrobkov a služieb, ktoré kupujú. Zaťažené podľa zamestnávateľov budú tiež mestá a obce, a to prostredníctvom vyšších výdavkov na poistenie. Daň z poistenia tak negatívne podľa zamestnávateľov zasiahne práve tých, ktorí sa správajú zodpovedne a svoj majetok poisťujú voči nepredvídateľným udalostiam.

Podnikatelia vnímajú poistenie ako významnú garanciu pre svoje podnikanie a v prípade povinných poistení tiež ako štátom určenú povinnosť. Preto sa spoliehajú na to, že poisťovne na Slovensku sú stabilné, keďže ide o štátom regulovaný sektor, za ktorý podľa kompetenčného zákona zodpovedá práve ministerstvo financií. Negatívny prístup regulátora k poisťovníctvu a k poisťovniam vzbudzuje podľa zamestnávateľov pochybnosti a nedôveru podnikateľského sektora k poisteniu ako inštitútu, ktorý im má garantovať v prípade nepredvídanej a závažnej škodovej udalosti pokračovanie v podnikateľskej činnosti.

Ako v reakcii uviedlo Ministerstvo financií SR, zamestnávatelia sa nechali vtiahnuť do hry poisťovní a podporujú ich tlak na verejnosť, ktorý rezort financií vníma ako absolútne neoprávnený. Návrh zákona prešiel podľa ministerstva štandardným legislatívnym procesom, počas ktorého mali všetky subjekty možnosť s ministerstvom financií o tejto téme diskutovať. Ministerstvo financií podľa jeho vyjadrení vo viacerých oblastiach vyhovelo pripomienkam a návrh upravilo.

To isté, čo platí pre všetkých klientov poisťovní, platí podľa rezortu financií aj pre podnikateľov. Ani v tomto prípade nemajú poisťovne podľa ministerstva dôvod, aby zvyšovali ceny. O to viac, že ide iba o nahradenie v súčasnosti platného odvodu rovnako vysokou daňou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona