Zamestnávateľom by mohli ubudnúť niektoré povinnosti voči Sociálnej poisťovni

NETKY.SK • 12 Február 2019, 10:32 • 2 min
Zamestnávateľom by mohli ubudnúť niektoré povinnosti voči Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) do budúcna možno odbremení zamestnávateľov od niektorých povinností. Zmeny navrhujú nezaradení poslanci Simona Petrík a Miroslav Beblavý v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili na úvod deviateho rokovacieho dňa 40. schôdze.

slovakia

left justify in out

Cieľom novely je odstrániť niektoré byrokratické povinnosti, aby mohli firmy podnikať a nie robiť kuriérov úradom. Poslanci navrhujú odstrániť administratívnu záťaž pre podnikateľov, ktorá nie je nevyhnutná pre riadny výkon činnosti Sociálnej poisťovne v oblasti výkonu sociálneho poistenia a výkonu kontroly. Podstatnou je odbúranie povinnosti tých zamestnávateľov, ktorí sa zapisujú do obchodného registra a majú teda povinnosť predkladať do zbierky listín vedenej registrovým súdom dokumenty podľa zákona o obchodnom registri.

 

img

 

"Ide o množstvo korporátnych dokumentov, ako napr. spoločenské zmluvy, zakladacie listiny, stanovy, rozhodnutia jediného spoločníka, zápisnice z valných zhromaždení a podobne, ktoré sú povinne vkladané do zbierky listín, no zároveň ich automaticky a bezúčelovo vyžadujú k predloženiu aj zamestnanci Sociálnej poisťovne vykonávajúci kontrolu podľa zákona o sociálnom poistení," priblížila Petrík.

 

Podľa nej ide o zbytočnú administratívnu záťaž, ktorú je možné úplne vylúčiť a zabrániť tak opakovanému predkladaniu rovnakých dokumentov, ktorými už iný orgán verejnej moci disponuje. Ďalšou zo zmien je úplné vypustenie povinnosti predkladať po vykonaní kontroly tzv. správu o splnení opatrení prijatých na odstránenie zistených nedostatkov, resp. povinnosť predkladať vedúcemu zamestnancov kontroly opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov a príčin ich vzniku.

 

img

 

"Táto povinnosť predstavuje formalitu, ktorá nie je zo strany SP reálne kontrolovaná a obsah, rozsah a charakter opatrení nie je po vykonaní kontroly vecne monitorovaný a reálne napĺňanie daných opatrení je vo výlučnej kompetencii kontrolovaného subjektu," doplnila Petrík.

 

Poslanci tiež navrhujú vypustiť povinnosť odhlásiť sa ako zamestnávateľ zo SP v prípade, že zamestnávateľ nemá zamestnaného ani jedného zamestnanca. Predkladatelia si myslia, že táto povinnosť je neopodstatnená a predstavuje zbytočnú administratívnu záťaž najmä pre malých podnikateľov, rodinné firmy a živnostníkov. Nezaradení poslanci majú v pléne niekoľko ďalších zákonov, ktorými chcú odstrániť byrokratické nezmysly, s ktorými sa stretávajú zamestnávatelia. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona