Zamestnávatelia v cestovnom ruchu zápasia s nedostatkom pracovníkov

NETKY.SK • 30 Január 2017, 16:59 • 2 min
Zamestnávatelia v cestovnom ruchu zápasia s nedostatkom pracovníkov

BRATISLAVA – Minulý rok bol pre cestovný ruch jedným z najlepších, kapacity zariadení sa tak v zimnej aj letnej sezóne využívali na maximum. To podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR znamená aj potrebu kvalifikovaného personálu. Zamestnávatelia v turizme však zápasia s jej nedostatkom, o problematike diskutovali aj počas veľtrhu ITF Slovakiatour v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta ZCR SR Mareka Harbuľáka sú alarmujúce výsledky minuloročného prieskumu. "V čase vrcholiacej sezóny 9 z 10 zamestnávateľov nemalo obsadené pracovné miesta, najčastejšie na pozícii kuchár, čašník či chyžná," opísal.

 

Zároveň podľa prieskumov organizovaných spoločnosťou Trexima sa až 63 % absolventov študijných a učebných odborov pre cestovný ruch nezamestná v tejto oblasti. Dôvodov je podľa zväzu viacero, napríklad nevyhovujúca štruktúra vzdelania i to, že stredoškolákov skončí zhruba o 5 až 10.000 menej a vysokoškolákov viac, než sú reálne potreby trhu práce.

 

"Na Slovensku je trend, že až polovica vysokoškolákov vo veku 29 rokov sa uplatní na stredoškolskej pozícii," dodala personálna odborníčka Lucia Dítětová. Podľa nej je to úloha štátnych i regionálnych orgánov, aby tento stav zmenili. Za problém mladých ľudí označila aj nechuť cestovať za prácou.

 

Najväčším problémom je však podľa ZCR SR daňové a odvodové zaťaženie v oblasti cestovného ruchu. Zamestnávatelia súčasne vnímajú negatívne aj reakcie verejnosti na priemerné mzdy v tomto sektore. Rozšírený názor, že mzdy v tomto segmente sú minimálne, je podľa Harbuľáka nesprávny.

 

"Každoročné prieskumy, ktoré sa realizujú medzi hotelmi a reštauráciami ukazujú, že mzdy v niektorých pracovných pozíciách sú vyššie, než je priemerná mzda na Slovensku," upozornil Harbuľák. Platy v tomto sektore by však podľa neho mohli byť aj lepšie. "Ale daňovo-odvodové zaťaženie je výraznou prekážkou pre vyššie mzdy v službách," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies