Zamestnávatelia už môžu predkladať žiadosti o získanie absolventov

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:45 • 2 min
Zamestnávatelia už môžu predkladať žiadosti o získanie absolventov

BRATISLAVA - Zamestnávatelia už môžu úradom práce predkladať žiadosti na získanie nezamestnaných absolventov a príspevku v rámci národného projektu Absolventská prax štartuje zamestnanie. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) o tom informuje na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Od 18. novembra 2015 je možné predkladať žiadosti zamestnávateľov o zabezpečenie absolventa školy na účely vykonávania absolventskej praxe a žiadosti absolventov škôl o zaradenie na absolventskú prax a o poskytnutie príspevku na vykonávanie absolventskej praxe v rámci národného projektu," uviedlo ÚPSVR SR.

 

Národný projekt je realizovaný v rámci celej republiky, okrem Bratislavského samosprávneho kraja. Realizuje sa v rámci dvoch aktivít. Na prvú aktivitu, ktorou je zabezpečenie absolventa a poskytovanie finančného paušálneho príspevku pre absolventa je vyčlenených 29,3 milióna eur. Na poskytovanie finančných príspevkov zamestnávateľom na podporu vytvárania pracovných miest, teda v rámci druhej aktivity, je rozpočtovaných 19,6 milióna eur.

 

Zamestnávatelia môžu požiadať o absolventa školy vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ktorý bude vykonávať absolventskú prax. "Príspevok poskytujú príslušné úrady absolventom škôl, vedeným v evidencii najmenej jeden mesiac, ktorí budú zaradení na vykonávanie absolventskej praxe u zamestnávateľa," píše sa vo výzve.

 

Mladí nezamestnaní tak budú môcť vo firmách získať odborné zručnosti a praktické skúsenosti. Absolventskú prax môže mladému nezamestnanému odporučiť aj príslušný úrad práce. V prípade, že absolvent nebude súhlasiť so zaradením na absolventskú prax a bez vážnych dôvodov ju odmietne vykonávať napriek odporúčaniu úradu, môže byť vyradený z evidencie nezamestnaných.

 

"V rámci tohto projektu je možné následne po skončení vykonávania absolventskej praxe poskytovať zamestnávateľovi finančný príspevok na podporu vytvorenia pracovného miesta," priblížilo ústredie práce vo výzve. Finančný príspevok budú môcť získať tie firmy, ktoré najneskôr do 30 kalendárnych dní od ukončenia vykonávania absolventskej praxe, prijmú do pracovného pomeru absolventa, ktorý ju vykonával a je v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Mladý nezamestnaný tiež musí spĺňať status absolventa školy.

 

Ústredie práce zároveň zamestnávateľov upozorňuje, aby dodržiavali lehoty, do ktorých je potrebné predložiť žiadosť na získanie finančných prostriedkov, ak sa rozhodne absolventovi vytvoriť pracovné miesto. Všetky lehoty, ktoré odporúčajú úrady práce dodržať, nájdu firmy v samotnej výzve. Rovnako sa v nej nachádzajú aj stanovené výšky príspevkov. "Jedným z dôvodov stanovenia lehôt je, aby bol zabezpečený plynulý prechod absolventa školy z absolventskej praxe do pracovného pomeru, čo je pri aktivizácii mladých ľudí na trhu práce nevyhnutné a aby tým bolo zároveň zaručené plnenie pracovných úloh k spokojnosti zamestnávateľa," zdôvodnilo ústredie práce vo výzve.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies