Zamestnávatelia sa nesmú vyhrážaním domáhať certifikátu o negatívnom teste, myslí si ombudsmanka

NETKY.SK • 4 November 2020, 13:30 • 2 min
Zamestnávatelia sa nesmú vyhrážaním domáhať certifikátu o negatívnom teste, myslí si ombudsmanka

Mária Patakyová preskúmala sporné aspekty preukazovania sa negatívnym testom a ubezpečila verejnosť, že ľudské práva tým nie sú porušené.

slovakia

left justify in out

Verejná ochrankyňa ľudských práv je presvedčená, že podmienka, že každý, kto chce vstúpiť do nejakej budovy, sa má preukázať certifikátom s negatívneho testu na COVID-19, neporušuje ľudské práva.

 

 

Vládne uznesenie z 28.októbra v rámci núdzového stavu zákazom vychádzania obmedzilo slobodu pohybu a pobytu, no s výnimkami, ktoré sú dané. Všetci sa musia do nedele 8. novembra v čase medzi 5:00 a 1:00 nasledujúceho dňa podriadiť zákazu vychádzania. Výnimku majú tí, ktorí majú certifikát potvrdzujúci negatívny test.

 

„Ak je jedna z výnimiek zo všeobecného zákazu vychádzania a na to nadväzujúceho zákazu vstupu do zariadení podmienená preukázaním potvrdenia o negatívnom výsledku RT-PCR testu, resp. antigénového testu, je realizácia oprávnenia nahliadnuť do takého potvrdenia menším zásahom do práva na súkromie, ako je samotný zákaz vychádzania a zákaz vstupu do zariadenia,“ tvrdí Patakyová.

 

Myslí si tiež, že v tomto prípade možno hovoriť o výnimke spracovania údajov spadajúcich do osobitnej kategórie z verejného záujmu v oblasti verejného zdravia. Tým je totiž ochrana verejnosti pred závažným ľudským ochorením.

 


Ombudsmanka dodala, že tento zákaz vychádzania zakazuje vstup osôb do priestorov vtedy, ak nedisponujú negatívnym testom, alebo nepodliehajú inej zo stanovených výnimiek. Vysvetľuje, že kto do priestorov chce vstúpiť, má sa vo vlastnom záujme preukázať certifikátom.

 

Myslí si, že minimálne tá časť ľudí, na ktorých sa vzťahuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, certifikát predloží dobrovoľne. Súhlas totiž občan dáva aj tým, že umožní nahliadnuť do svojho certifikátu inej osobe, ktorá vykonáva kontrolu. No hovorí aj fakt, že ak sa zamestnávateľ vyhráža prepustením, takýto súhlas občana nie je slobodný.

 

Aj u nás na stránke shop.netky.sk si môžete kúpiť dezinfekčné gély i rúška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies