Zamestnávatelia privítali schválenie lex korona

NETKY.SK • 24 Jún 2020, 19:28 • 2 min
Zamestnávatelia privítali schválenie lex korona

BRATISLAVA – Slovenskí zamestnávatelia privítali schválenie balíčka 114 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia.

slovakia

left justify in out

 Firmy zároveň očakávajú, že vláda v nastúpenom trende zlepšovania podmienok pre podnikanie nepoľaví a v dohľadnom čase predstaví ďalší balík opatrení, na príprave ktorého sú pripravené spolupracovať.

 

Podceňovaná téma

"Kvalita podnikateľského prostredia bola v uplynulých rokoch podceňovanou témou a nemálo politikov motivovaných lacným ziskom popularity vytváralo zo zamestnávateľov triednych nepriateľov," uviedla v stredu po schválení zákona na zlepšenie podnikateľského prostredia Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

 

Náklady vyplývajúce z regulačného a administratívneho zaťaženia podľa RÚZ dlhodobo patria medzi významné bariéry rozvoja podnikania na Slovensku.

 

"Zamestnávatelia združení v RÚZ preto oceňujú obrat vo vnímaní dôležitosti kvality podnikateľského prostredia a vítajú schválenie balíka opatrení na zlepšenie podmienok pre podnikanie, známym pod názvom lex korona," uviedla únia.

 

img

 

Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) ocenilo, že v porovnaní s tromi antibyrokratickými balíčkami minulej vlády je schválený materiál nielen najrozsiahlejší, ale tiež konkrétnejší.

 

"Z hľadiska početnosti je väčší ako tri predošlé antibyrokratické balíčky dokopy. Zároveň vidíme posun v kvalite," upozornilo ZPS.

 

Opatrenia a úlohy

Kým v predchádzajúcich antibyrokratických balíčkoch bolo podľa združenia približne každé piate opatrenie nekonkrétny záväzok nejaký problém zanalyzovať či zjednodušiť, v aktuálne schválenom materiáli je takýchto prípadov len niekoľko.

 

"Veríme, že ide len o začiatok a vláda v budúcnosti nájde odvahu siahnuť na štátom garantovaný biznis nielen audítorským firmám, ale aj ďalším. Typickým príkladom sú emitenti stravovacích poukážok, ktorí vďaka súčasnej právnej úprave dosahujú ekonomické výsledky, o akých môžu iní podnikatelia len snívať," dodalo ZPS.

 

img

 

RÚZ očakáva, že všetky opatrenia a úlohy uvedené v príslušných vládnych uzneseniach budú splnené najneskôr v stanovených termínoch.

 

"Zlepšovanie podnikateľského prostredia je kontinuálny proces a zamestnávatelia očakávajú pokračovanie v reformnom snažení súčasnej vlády, na ktorom sú pripravení spolupracovať," dodal únia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies