Zamestnávatelia, pozor! Zamestnanca treba do poisťovne prihlásiť ešte pred nástupom do práce

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 09:36 • 2 min
Zamestnávatelia, pozor! Zamestnanca treba do poisťovne prihlásiť ešte pred nástupom do práce

BRATISLAVA - Zamestnávateľ je povinný prihlásiť zamestnanca do Sociálnej poisťovne deň pred vznikom poistenia, najneskôr pred začatím výkonu činnosti zamestnanca.

slovakia

left justify in out

Ak túto lehotu nedodrží, pobočka Sociálnej poisťovne mu môže uložiť pokutu.

 

Mnohí zamestnávatelia si v tomto smere mýlia zákon o sociálnom poistení so zákonom o nelegálnej práci, novela ktorého je účinná od 1. 1. 2018 a toleruje sedemdňovú lehotu na prihlásenie zamestnanca. Novela zákona o sociálnom poistení nezmenila lehotu na prihlásenie zamestnanca, zmenila však lehotu na jeho odhlásenie a tiež lehotu na prihlásenie zamestnávateľa.

 

Kým doteraz bola lehota na odhlásenie zamestnanca najneskôr deň po skončení poistného vzťahu, od 1. 1. 2018 sa táto lehota predlžuje na osemdňovú. Od 1. 1. 2018 je zamestnávateľ povinný prihlásiť sa do registra zamestnávateľov v Sociálnej poisťovni najneskôr v deň predchádzajúci dňu, v ktorom začne zamestnávať aspoň jedného zamestnanca. Do tohto dátumu tak mohol urobiť do ôsmich dní.

 

"Zamestnávatelia môžu na prihlásenie, resp. odhlásenie zamestnanca využiť tiež SMS, fax, elektronickú poštu a najnovšie aj mobilnú aplikáciu dostupnú pre najpoužívanejšie operačné systémy mobilných zariadení Android a iOS. Takéto prihlásenie však musí zamestnávateľ potvrdiť zaslaním riadneho Registračného listu fyzickej osoby (RLFO) cez systém elektronických služieb Sociálnej poisťovne (SES SP) najneskôr do 3 dní. Bez zaslania riadneho RLFO je predbežná registrácia neplatná," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies