Zamestnávatelia pozor: Pracovník vyslaný do zahraničia musí mať formulár PD A1

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 15:19 • 2 min
Zamestnávatelia pozor: Pracovník vyslaný do zahraničia musí mať formulár PD A1

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje zamestnávateľov, aby dbali na správne vybavovanie dokumentov potrebných pri vyslaní zamestnanca na vykonávanie práce v inej krajine Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ak zamestnávateľ chce, aby bol vyslaný zamestnanec sociálne zabezpečený na Slovensku aj počas vykonávania práce v zahraničí, musí požiadať SP o vydanie prenosného dokumentu (PD) A1. Tento dokument preukazuje príslušnosť zamestnanca v zahraničí k slovenskému systému sociálneho zabezpečenia.

 

"V praxi to znamená, že ak zamestnávateľ vyšle svojho zamestnanca na pracovnú cestu do Českej republiky, v prípade kontroly sa vyslaný zamestnanec dokumentom PD A1 preukáže, že podlieha sociálnemu zabezpečeniu na Slovensku a nie v Česku. Upozorňujeme, že aj pri krátkodobom, napr. dvojdňovom vyslaní zamestnanca do Českej republiky, je potrebné, aby zamestnávateľ požiadal SP o vystavenie dokumentu PD A1. SP túto žiadosť posúdi a ak zamestnávateľ splní podmienky vyslania stanovené v koordinačných nariadeniach Európskej únie, vystaví dokument PD A1," zdôrazňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

Ak zamestnávateľ podmienky vyslania nesplní a zamestnanca aj tak vyšle bez dokumentu PD A1, bude počas tohto obdobia povinný plniť oznamovacie a odvodové povinnosti podľa českých právnych predpisov sociálneho zabezpečenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona