Zamestnávatelia dostali príspevok na 1506 nových pracovných miest

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 17:16 • 2 min
Zamestnávatelia dostali príspevok na 1506 nových pracovných miest

BRATISLAVA - V roku 2013 bolo na základe príspevku na podporu zamestnávania znevýhodnených uchádzačov vytvorených a obsadených na Slovensku 1506 pracovných miest.

slovakia

left justify in out

"Zamestnávateľ môže dostať príspevok aj v tomto roku. V prípade, že zamestná znevýhodnenú osobu v Bratislavskom kraji, vo výške 25 % z celkovej ceny práce zamestnanca, najviac však 271,41 eura mesačne. Pokiaľ vytvorí pracovné miesto v okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti nižšou alebo rovnakou, ako je celoslovenský priemer, je to 30 %, najviac však 325,69 eura mesačne, a 40 % z celkovej ceny práce zamestnanca, najviac 434,25 eura mesačne môže dostať na jedno takéto miesto, ak ho vytvorí v okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou, ako je celoslovenský priemer," informovala Veronika Černá z Kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR) SR. 
     

Podmienkou je, ako ďalej upozornila, že na vytvorené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru znevýhodneného uchádzača vedeného v evidencii ÚPSVaR najmenej tri mesiace a že pracovný pomer s ním dohodne najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času zamestnávateľa. "V prípade, že dohodnutý je na kratší pracovný čas, príspevok sa pomerne kráti."
     

Príspevok poskytuje ten ÚPSVaR, v obvode ktorého zamestnávateľ vytvorí pracovné miesto, a to najdlhšie počas 12 kalendárnych mesiacov, počas 24 kalendárnych mesiacov, ak bol zamestnanec evidovaný na úrade 24 kalendárnych mesiacov. Miesto je povinný udržať najmenej v rozsahu zodpovedajúcom polovici dohodnutého obdobia poskytovania príspevku.
     

"Príspevok pokrýva časť celkovej ceny práce zamestnanca a zamestnávateľ ho nedostane, ak na toho istého zamestnanca na to isté obdobie dostal iný príspevok," upozornila ďalej Černá. "Napríklad, ak na uchádzača dostal už príspevok na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti, na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní alebo na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov."
     

Zamestnávateľ, ktorý vykonáva viacero činností, môže príspevok použiť len na tú oblasť, ktorá podľa nariadenia Európskej komisie nepatrí medzi zakázané činnosti. Príspevok nemôže dostať posledný zamestnávateľ znevýhodneného uchádzača, ak ho zamestnával 12 mesiacov pred podaním žiadosti o jeho poskytnutie s výnimkou takého uchádzača, ktorý u neho pracoval na základe príspevku v rámci niektorého z aktívnych opatrení na trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies