Zamestnávatelia ani školy nie sú spokojné so vzdelávaním v oblasti informačných a komunikačných technológií

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 11:42 • 2 min
Zamestnávatelia ani školy nie sú spokojné so vzdelávaním v oblasti informačných a komunikačných technológií

BRATISLAVA – Zamestnávatelia a stredné odborné školy (SOŠ) nie sú spokojné so vzdelávaním v oblasti informačných a komunikačných technológií (IKT). Budúcnosť prináša výzvy v tejto oblasti, na ktoré pracovný trh na Slovensku nie je pripravený. Poukázali na to na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia zamestnávateľov a škôl, ktorí zároveň predstavili niektoré návrhy na riešenie tejto situácie.

slovakia

left justify in out

Cieľom dohody IT Asociácie Slovenska (ITAS) s Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ) a Digitálnou koalíciou v spolupráci so SOŠ vyučujúcimi odbory IKT by mal byť aj nový systém hodnotenia a zabezpečenia kvality vzdelávania na stredných odborných školách vzdelávajúcich v odboroch. "Navyše chceme pripraviť nový špičkový študijný odbor pre štvrtú priemyselnú revolúciu," dodal prvý viceprezident ITAS a viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

 

"Na Slovensku máme veľký problém s nedostatkom IT špecialistov," skonštatoval. ITAS spolu s partnermi chcú zistiť v prieskume aktuálne potreby zamestnávateľov v oblasti kvalifikácie absolventov odborov IKT. "V prvom rade chceme zaviesť sledovanie kvality jednotlivých škôl," priblížil Lelovský s tým, že potrebujú zistiť, aká je uplatniteľnosť absolventov v praxi, aký majú plat a podobne. Súčasne je ich zámerom udržať kvalitu výučby IKT odborov. "Chceme si dať záležať na tom, aby to vyučovali školy, ktoré na to majú predpoklady, ktoré majú materiálovo-technické vybavenie, to znamená technológie, ale ktoré na to vedia zabezpečiť aj kvalitný učiteľský personál," zdôraznil Lelovský.

 

Zároveň požiadajú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR o zvýšenie normatívu pre zabezpečenie a zaplatenie potrebných odborných pedagógov aj pre lepšie materiálové a technické vybavenie škôl. "Napíšeme výzvu dnes, v deň učiteľov, na ministerstvo školstva, aby sa zásadným spôsobom zaoberala identifikáciou normatívov," poznamenal Lelovský s tým, že súčasná výška normatívov nepostačuje na zabezpečenie kvalitnej výučby v týchto odboroch. Rovnako vyzvú štát na podporu činnosti sektorových rád.

 

Na spoločnom postupe sa dohodla ITAS s partnermi na minulotýždňovom stretnutí v Poprade, z ktorého vyplynulo, že každý rok na neuplatniteľné odbory putuje suma 250 miliónov eur. Slovensko by sa podľa predstaviteľov zamestnávateľov a škôl malo lepšie pripraviť na štvrtú priemyselnú revolúciu a digitálnu transformáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona