Zamestnávanie mladých má podporiť nový príspevok od štátu

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 14:26 • 2 min
Zamestnávanie mladých má podporiť nový príspevok od štátu

BRATISLAVA - Rezort práce a sociálnych vecí navrhuje zaviesť od začiatku budúceho roka nový príspevok na podporu vytvorenia pracovného miesta v prvom pravidelne platenom zamestnaní.

slovakia

left justify in out

Príspevok sa má zaviesť na základe návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložilo ministerstvo práce do pripomienkového konania. Má ísť o príspevok na vytvorenie pracovného miesta pre nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov, ktorí predtým nemali pravidelne platené zamestnanie trvajúce najmenej pol roka.

 

Pre nezamestnaných mladých ľudí vo veku od 25 do 29 rokov má byť podmienkou na poskytnutie príspevku vedenie v evidencii najmenej šesť mesiacov a vo veku do 25 rokov majú stačiť najmenej 3 mesiace v evidencii uchádzačov o zamestnanie. V budúcom roku by sa podľa odhadu rezortu práce malo vďaka príspevku vytvoriť 6,4 tisíc pracovných miest pre mladých ľudí, v roku 2016 by malo ísť takmer o 8,3 tisíc pracovných miest a v roku 2017 o ďalších 8,6 tisíc pracovných miest pre ľudí do 29 rokov. 

 

"Poskytovanie príspevku sa navrhuje stanoviť tak, aby mal úrad možnosť poskytnúť zamestnávateľovi takýto príspevok najmenej počas šiestich kalendárnych mesiacov a najviac počas dvanástich kalendárnych mesiacov, čo zakladá predpoklady na zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí prostredníctvom dočasne podporených pracovných miest," tvrdí ministerstvo práce a sociálnych vecí. Príspevok majú úrady práce poskytovať najviac vo výške 80 % celkovej ceny práce zamestnanca, najviac v sume 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Mesačná výška príspevku má zohľadňovať mieru evidovanej nezamestnanosti v príslušnom okrese vo vzťahu k priemernej miere evidovanej nezamestnanosti na Slovensku. "Uplatnenie tohto prístupu znamená, že najvyššia výška príspevku bude poskytovaná okresom s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou ako je celoslovenský priemer v kalendárnom roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje," uvádza rezort práce. 

 

Nový príspevok navrhuje ministerstvo poskytovať šesť až dvanásť mesiacov s podmienkou udržania pracovného miesta počas obdobia zodpovedajúceho polovici podporovaného obdobia. Podmienkou pre poskytnutie príspevku má byť zvýšenie počtu pracovných miest, ktoré predstavuje v priemere za dvanásť kalendárnych mesiacov v porovnaní s rovnakým predchádzajúcim obdobím celkový nárast počtu zamestnancov. "Potreba zavedenia navrhovaného ustanovenia sa odôvodňuje najmä alarmujúcim podielom uchádzačov o zamestnanie do 29 rokov veku na celkovom počte uchádzačov o zamestnanie, ktorý podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny za marec 2014 predstavuje až 30,08 %," tvrdí rezort práce a sociálnych vecí. 

 

V budúcom roku chce ministerstvo práce na poskytovanie tohto príspevku vynaložiť takmer 20,1 mil. eur, z čoho 3 mil. eur majú ísť priamo zo štátneho rozpočtu, ďalších 2,56 mil. eur má predstavovať spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje a zvyšných 14,5 mil. eur majú tvoriť prostriedky z Európskeho sociálneho fondu.

"Finančné prostriedky vo výške 3 mil. eur Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nemá zabezpečené v rámci limitov výdavkov svojej kapitoly na roky 2015 až 2017," priznáva rezort práce. Ako však dodáva, v prípade akceptovania požiadavky ministerstva na prioritné výdavky uplatňované v rámci návrhu rozpočtu kapitoly na aktívnu politiku trhu práce v sume 40 mil. eur budú výdavky vyplývajúce z novely zákona zabezpečené v rámci schváleného rozpočtu na jednotlivé roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona