Zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných sa zvýhodní

NETKY.SK • 31 Október 2013, 09:01 • 2 min
Zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných sa zvýhodní

BRATISLAVA - Od začiatku novembra sa výrazne znížia zamestnávateľom odvody pri zamestnaní osoby, ktorá je evidovaná na úrade práce viac ako jeden rok.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. novembra tohto roka. Kým v súčasnosti platí zamestnávateľ odvody za zamestnanca vo výške 35,2 % z jeho hrubej mzdy, po novom bude zamestnávateľ po prijatí dlhodobo nezamestnaného platiť počas jedného roka len sociálne odvody v sume 1,05 %. Pôvodne dlhodobo nezamestnaný však bude môcť dostávať v hrubom najviac 536 eur, čo je 67 % z priemernej mzdy na Slovensku.

Odvodová úľava sa nebude vzťahovať na pôvodne dlhodobo nezamestnaných, ktorí budú pracovať na dohody. Ako uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí, jeho cieľom je podporovať zamestnávanie v klasickom pracovnom pomere. Úľava sa bude dať využiť len na pracovný vzťah dlhodobo nezamestnaného u toho zamestnávateľa, ktorý si uplatnil túto odvodovú úľavu ako prvý. Dlhodobo nezamestnaná nízkopríjmová osoba pritom môže mať aj iný pracovnoprávny vzťah, avšak na ten sa už odvodová úľava uplatňovať nemôže. Voči zamestnávateľovi, ktorý chce využiť pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného odvodovú úľavu, nesmie Sociálna poisťovňa ani príslušná zdravotná poisťovňa evidovať pohľadávky na poistnom. 

Zamestnávateľ si bude môcť uplatniť odvodovú úľavu len vtedy, ak pre zamestnanie dlhodobo nezamestnaného neprepustil svojho doterajšieho zamestnanca. Príslušnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni to bude zamestnávateľ preukazovať písomným alebo elektronickým vyhlásením. Pôvodne dlhodobo nezamestnanej osobe štát umožní doplatiť poistné na dôchodkové poistenie za obdobie odvodovej úľavy, aby jej toto obdobie mohlo byť zhodnotené pre budúce dôchodkové nároky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies