Zamestnaných bolo v minulom roku skoro 70 % spôsobilých obvinených a odsúdených

NETKY.SK • 5 August 2017, 15:53 • 2 min
Zamestnaných bolo v minulom roku skoro 70 % spôsobilých obvinených a odsúdených

BRATISLAVA – Miera zamestnanosti medzi odsúdenými a obvinenými v ústavoch pod správou Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) dosiahla v minulom roku úroveň 69,84 percenta.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to v ročenke za rok 2016 Zbor väzenskej a justičnej stráže. Zamestnanosť sa podľa ZVJS vypočítava spomedzi obvinených a odsúdených, ktorí spĺňajú podmienky pre zaradenie do práce. Podľa ročenky ich v roku 2016 bolo spolu 6555.

„Z priemerného počtu 4 578 obvinených a odsúdených zaradených do práce bolo priemerne denne 933 osôb zaradených vo vnútorných prevádzkach ústavov a 3 645 osôb v strediskách vedľajšieho hospodárstva,“ uvádza sa v dokumente. Priemerná pracovná odmena obvinených a odsúdených, ktorá predstavuje odmeňovanie podľa plnenia výkonových noriem, rozsahu pracovného času, dosahovanej kvality práce, druhu vykonanej práce a počtu odpracovaných hodín za kalendárny mesiac, dosahovala podľa ročenky v minulom roku 107,46 eura. 

ZVJS v dokumente konštatuje, že vytváranie nových pracovných miest pre odsúdených je náročné predovšetkým z dôvodu ich nekvalifikovanosti a v mnohých prípadoch aj absencie pracovných návykov. „Snahou zboru je získavať zákazky na jednoduchšie montážne, kompletizačné alebo aj výrobné práce do vnútorných priestorov ústavov. Záujem odberateľov o prácu vykonávanú odsúdenými je však väčší o uzatváranie zmlúv na pracoviská mimo ústavu. Záujem pracovať prejavuje väčšina odsúdených,“ uvádza sa v dokumente s tým, že to platí aj napriek mnohým obmedzeniam, či už osobnostných alebo vyplývajúcich zo špecifík výkonu trestu.

 

„Počas roka bolo zaznamenaných päť prípadov odmietnutia práce odsúdenými. Vďaka priaznivým výsledkom v počte zamestnaných obvinených a odsúdených, ako aj v plnení rozpočtu vedľajšieho hospodárstva, je možné konštatovať, že tejto oblasti služobnej činnosti zboru bola v roku 2016 venovaná náležitá pozornosť,“ dodáva dokument.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies