Zamestnanosť v SR sa vyvíjala lepšie ako priemer EÚ

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 12:08 • 2 min
Zamestnanosť v SR sa vyvíjala lepšie ako priemer EÚ

BRATISLAVA - Na Slovensku sa zamestnanosť v januári až marci vyvíjala medzikvartálne lepšie v porovnaní s priemerom za eurozónu aj za celú Európsku úniu.

slovakia

left justify in out

Medziročne však zamestnanosť na Slovensku rástla v prvom štvrťroku v porovnaní s priemerom EÚ menej. V prvom kvartáli sa totiž počet zamestnancov v krajine oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 0,3 %. V porovnaní s prvým kvartálom 2013 sa počet zamestnancov v SR zväčšil o 0,6 %. Vyplýva to z odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

 

Počet zamestnancov v eurozóne v prvom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vzrástol o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnil o 0,2 %. V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka sa počet zamestnancov v eurozóne zvýšil o 0,2 % a v rámci celej EÚ vzrástol o 0,7 %. Úrad tiež odhaduje, že v EÚ bolo v sledovanom období na základe sezónne upravených údajov zamestnaných 224,2 mil. ľudí, pričom 146,1 mil. z nich pracovalo v eurozóne. 

 

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa počet zamestnancov v prvom štvrťroku medzikvartálne zvýšil najvýraznejšie v Maďarsku (1,5 %), v Litve (0,8 %) a vo Veľkej Británii (0,6 %). Najväčší pokles bol na Cypre (-1,2 %), v Portugalsku (-0,3 %) a v Litve a vo Fínsku (zhodne -0,2 %). Oproti prvému kvartálu 2013 sa počet zamestnancov znížil najviac na Cypre (-4,6 %), v Estónsku (-1,1 %) a v Holandsku (-1,0 %). Najviac stúpol v Maďarsku (3,2 %), na Malte (2,8 %) a vo Veľkej Británii (2,5 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona