Zamestnanosť migrantov v nemeckom regióne: Pracuje tri a pol percenta utečencov

NETKY.SK • 5 December 2017, 08:29 • 2 min
Zamestnanosť migrantov v nemeckom regióne: Pracuje tri a pol percenta utečencov

Nezamestnanosť migrantov v nemeckom regióne Salzlandkreis je tak vysoká, že z 1530, ktorí sú zaregistrovaní na úrade práce, má zamestnanie len 56 z nich. Ostatní poberajú štátnu podporu od štátu, ktorý nie je ich štátom a ktorého nie sú občanmi.

slovakia

left justify in out

Aj keď číslo od vlaňajška vzrástlo -  vtedy pracovalo len 24 z nich - celkové percento zamestnaných je len 3,6 percenta, píše server Stredoevropan.cz. "Cieľová skupina utečencov stále predstavuje mimoriadnu výzvu," hovorí šéf miestnej pracovnej agentúry Thomas Holz. Podľa neho je hlavným problémom jazyková bariéra a uznanie respektíve neuznanie dosiahnutej kvalifikácie a akademických titulov zo zámoria. 

 

Sasko-Anhaltsko, kde se región nachádza, má celkom 13 660 žiadateľov o azyl, ktorí sú bez práce a ktorí sú financovaní štátom. Aj keď región hľadá kvalifikovaných pracovníkov, Holz sa obáva, že sýrski a afgánski migranti tieto voľné pozície nebudú môcť pre jazykovú bariéru obsadiť. Niektorí sú vraj v Nemecku už roky a nemčinu stále neovládajú.

 

Nemecká federálna pracovná agentúra tvrdí, že 74 percent z novo prichádzajúcich migrantov v minulom roku bolo schopných vykonávať len nekvalifikovanú manuálnu prácu a voľné miesta, ktoré vyžadujú istú kvalifikáciu, nie sú schopní obsadiť. 

 

Mnohí ekonómovia odmietajú tvrdenia, že masová migrácia z dlhodobého hľadiska nemecký pracovný trh obohatí. Správa vydaná vlani Inštitútom pre výskum nezamestnanosti v Norimbergu tvrdí, že masová migrácia ekonomiku skôr poškodí práve pre jazykovú bariéru a nedostatok kvalifikácie. 

  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies