Zamestnanosť vo východnej Európe zasiahla kríza najtvrdšie

NETKY.SK • 5 November 2010, 12:56 • 2 min
Zamestnanosť vo východnej Európe zasiahla kríza najtvrdšie

Zamestnanosť vo východnej Európe zasiahla kríza najtvrdšie

slovakia

left justify in out

Najväčší pokrok v boji proti chudobe dosiahla za poslednú dekádu Brazília, svetová kríza si vyžiadala najvyššiu daň od krajín bývalého Sovietskeho zväzu a rýchlo rastúcu čínsku ekonomiku netreba spúšťať z očí. Aj na tieto globálne trendy poukázal šéf Regionálneho centra Rozvojového programu OSN (UNDP) v Bratislave Jens Wandel v rozhovore pre TASR.
      UNDP je globálnou rozvojovou agentúrou OSN a jej regionálna pobočka v Bratislave spolupracuje aj so slovenskou vládou pri poskytovaní rozvojovej pomoci. Priamy vplyv na smerovanie vyčlenených peňazí však nemá.
      Vyše polovica slovenských prostriedkov financuje projekty v Srbsku, zvyšok si delí Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Bielorusko, Afganistan, Kazachstan a Keňa. Napriek kritike mimovládnych organizácií považuje Wandel tento výber za primeraný. "Pohľad smerom na východ je vždy pohľad na chudobu. Takže v tom nevidím žiaden rozpor," tvrdí Wandel, ktorý pracuje v záujme ľudského rozvoja už 22 rokov a on sám pod vlajkou OSN slúžil v krajinách ako Kirgizsko či Turkmenistan. "Videl som chudobu, ktorú si dokážete len ťažko predstaviť," dodáva. Práve východná Európa, ktorú má bratislavské regionálne centrum UNDP v agende, bola podľa jeho názoru najviac oslabená nezamestnanosťou, ktorú spôsobila kríza. "Výskyt chudoby tu opäť vystúpi na 15 až 17 %," odhadol.
      Kríza sa tiež zahryzla do prostriedkov vyčlenených štátmi na rozvojovú pomoc a na osem Miléniových rozvojových cieľov OSN. "Niektoré krajiny sa vyhli plneniu záväzkov tým, že použili krízu ako výhovorku. Toto považujem za veľmi krátkozraké," dodal. Niektoré krajiny už miléniové ciele splnili, niektorým sa to do roku 2015 určite nepodarí. Stovky miliónov ľudí sa však dostali spod hranice chudoby a obrovské pokroky sa dosiahli v oblasti vzdelania. V boji proti chudobe bola najúspešnejšia Brazília.
      UNDP sa snaží myslieť dopredu a problémy riešiť udržateľným spôsobom, tvrdí jej regionálny šéf. "Treba napríklad premýšľať, ako sa posunúť od poskytovania potravinovej pomoci k samotnému pestovaniu plodín alebo ako prejsť od výstavby príbytkov k poskytovaniu mikropôžičiek, ktoré pomôžu naštartovať ekonomiku," tvrdí Wandel. Jeho pohľad dopredu nekončí tam, kde končí kríza. UNDP upozorňuje, že po boji s krízou príde boj s klimatickými zmenami, ktorý od základov preverí konkurencieschopnosť krajín. Slovensko, ktoré je pomerne závislé od uhlíka, nebude výnimkou.
      "Krajina, ktorej by mali ľudia venovať zvýšenú pozornosť, je Čína. Čína rapídne mení svoju ekonomiku a prechádza k nízkouhlíkovej technológii," poukázal Wandel s tým, že ide o najväčšieho výrobcu solárnych panelov či veterných turbín. Minulý rok sa Číne podarilo preklenúť spojitosť medzi rastom HDP a spotrebou energií. Ak teda chcú ostatné krajiny obstáť v konkurenčnom boji, musia sa inšpirovať čím skôr.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies