Zamestnanec FBI sa priznal, že bol špiónom Číny

NETKY.SK • 3 August 2016, 07:43 • 2 min
Zamestnanec FBI sa priznal, že bol špiónom Číny

NEW YORK - Bývalý informačno-technický spolupracovník amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa priznal, že v minulosti niekoľko rokov pracoval ako špión pre Čínu a opakovane jej poskytoval citlivé informácie, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kchun Šan Čchun bol zamestnancom FBI od roku 1997. Na federálnom súde na Manhattane v pondelok dosvedčil, že nezákonne pôsobil ako agent pre zahraničnú vládu. Od roku 2011 do 2016 podľa jeho slov konal na základe príkazov čínskych úradov, ktorým odovzdával informácie. Muža zatkli v marci na základe série obvinení.

 

Medzi vyzradené citlivé údaje mali patriť cestovné plány agenta FBI, vnútorná organizačná schéma, či fotografie dokumentov, ktoré spravil v zakázaných oblastiach.

 

"Od vtedy, ako som si uvedomil, že to nie je správne, ma moje konanie mrzí," povedal americký občan narodený v Číne.

 

Čchun svoje konanie oľutoval. Na základe priznania a dohody o vine a treste bude odsúdený na maximálne 27 mesiacov odňatia slobody. Po pondelňajšom pojednávaní ho prepustili na kauciu.

Vynesenie verdiktu je stanovené na 2. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies