Zamestnanec by mal každých päť rokov získať novú zručnosť

NETKY.SK • 24 September 2018, 15:31 • 2 min
Zamestnanec by mal každých päť rokov získať novú zručnosť

BRATISLAVA - V súčasnosti musia zamestnanci nadobúdať nové zručnosti každých päť rokov, zatiaľ čo v minulosti to bolo priemerne raz za 20 až 25 rokov. Namiesto vopred naprogramovanej profesijnej kariéry u jedného zamestnávateľa začína byť trendom celoživotné vzdelávanie, práca pre viac zamestnávateľov či externé úväzky, mobilita a schopnosť prispôsobiť sa požiadavkám a trendom pracovného trhu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zistení, ktoré personálna agentúra Adecco zverejnila vo svojej štúdii 4. priemyselná revolúcia v strednej a východnej Európe. Podľa tejto štúdie sa zrýchľuje tempo technologického, demografického a sociálno-ekonomického vývoja, čím sa menia celé odvetvia a biznisové modely a skracuje sa životnosť súčasných zručností zamestnancov. Niektoré pracovné pozície odchádzajú do histórie a zároveň vznikajú nové.

 

"Na slovenskom pracovnom trhu dnes najviac chýbajú pracovníci vo výrobe a pridružených odvetviach. Z kvalifikovaných pozícií je dlhodobo nedostatok IT špecialistov, nasledujú finanční špecialisti a odborníci v segmente automobilového priemyslu," priblížila Ivana Heretik Vačoková zo spoločnosti Adecco Slovakia.

 

"Kandidáti nie sú ochotní sa sťahovať za prácou, majú vyššie platové očakávania, než je ponuka na príslušné miesto a často neovládajú anglický jazyk na požadovanej úrovni. Pri technických pozíciách uchádzači veľmi často nezvládnu najnovšie technológie, keďže školský systém im to neumožňuje, prípadne majú len teoretické vedomosti," vymenovala nedostatky, s akými sa možno pravidelne stretnúť pri uchádzačoch o zamestnanie.

 

Faktormi, ktoré urýchľujú vývoj na pracovnom trhu v Európe, sú geopolitická nestabilita, klimatická zmena a narastajúci apel na ekologickejšie hospodárstvo, ako aj rýchla urbanizácia. Pracovné prostredie napríklad aj smerom k pružným pracovným úväzkom potom menia mobilný internet a cloudové technológie, pokroky vo výkone výpočtovej techniky a veľké objemy dát, crowdsourcing, zdieľaná ekonomika a peer-to-peer platformy.

 

Súčasné druhé desaťročie charakterizuje nadšenie pre nové zdroje energie a technológie, pokroková výroba a 3D tlač. Spoločnosť sa začala intenzívnejšie zaoberať dlhovekosťou a starnutím populácie, podporuje rastúce ambície a ekonomickú silu žien, ako novodobý fenomén vznikli nové obavy spotrebiteľov o etiku a súkromie. Najvýznamnejšími faktormi, ktoré zmenia pracovný trh do konca desaťročia, budú vyspelá robotika a autonómna doprava, umelá inteligencia a učenie sa strojov, ďalej tiež moderné materiály, biotechnológie a genomika.

 

Stredná a východná Európa sa stala lídrom v automobilovom priemysle a súčasne prispieva k intenzívnemu rastu v oblasti informačných a komunikačných technológií v pomere k HDP. Vo väčšine krajín strednej a východnej Európy nastáva posun od povolaní s úzkym profilom zručností k profesiám s viacerými schopnosťami. Kariérny vývoj podľa štúdie už nie je iba lineárny a pre zamestnancov je čoraz atraktívnejšia možnosť pracovať na vlastných projektoch, než závislosť na benefitoch zamestnávateľa.

 

Personálna agentúra po konzultáciách so Svetovým obchodným fórom a s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) definuje a odporúča niekoľko top zručností pre nasledujúce roky.

 

Z oblasti tzv. tvrdých zručností sú to strategický manažment IT, strojárstvo, prevádzka vysokozdvižných vozíkov, marketing a reklama, letecké inžinierstvo, optimalizácia pre vyhľadávače, kybernetická bezpečnosť, dátová analýza, finančná analýza.

 

Medzi tzv. mäkkými zručnosťami figurujú zase kreativita, líderstvo a krízový manažment, odhodlanie a odolnosť, flexibilita a riešenie problémov, pochopenie medzi rozličnými kultúrami, podnikavosť, dátová gramotnosť, agilita a rýchle učenie sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies