Zamestnancov ŽSR ohrozujú agresívne osoby

NETKY.SK • 2 September 2016, 15:31 • 2 min
Zamestnancov ŽSR ohrozujú agresívne osoby

BRATISLAVA – Zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa čoraz častejšie stávajú obeťami útokov neprispôsobivých, agresívnych či podgurážených cestujúcich, alebo ľudí pohybujúcich sa na železničných staniciach. Železnice dnes informovali, že v priebehu tohto roka zaznamenali šesť takýchto nebezpečných prípadov.

slovakia

left justify in out

V piatich prípadoch išlo o ohrozenie výpravcov vlakov a v jednom prípade zamestnanca pracujúceho na železničnej stanici. Práca výpravcu či dopravného zamestnanca ŽSR tak nie je podľa hovorkyne železníc Martiny Pavlikovej len zodpovednou z pohľadu bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy, ale sa stáva nebezpečnou z pohľadu možného ohrozenia zdravia a života, napadnutia, vyhrážania sa cestujúcich či iných civilných osôb.

 

„Takéto správanie je pre zamestnancov ŽSR pracujúcich v priestoroch železničných staníc nepredvídateľné, môže vážne ohroziť ich zdravie a dokonca aj život. Dotknutí zamestnanci musia a vedia reagovať flexibilne a nebojácne, sú pripravení včas zakročiť a aj napriek tomu rozhodujú s chladnou hlavou a bezpečne riadia dopravu podľa platných predpisov,“ uviedla Pavliková.

 

Zatiaľ posledný závažný prípad sa odohral v júni v železničnej stanici Topoľčany, keď cestujúci vracajúci sa z festivalu verbálne a fyzicky napadol výpravcu. „Najskôr chytil výpravcu rukou za košeľu, následne do druhej ruky zobral nôž a vyhrážal sa mu zabitím, čím u poškodeného svojím konaním vzbudil dôvodnú obavu, že svoje vyhrážky uskutoční,“ opísala policajná hovorkyňa. Polícia muža zadržala a posadila do cely policajného zaistenia, v súčasnosti je trestne stíhaný na slobode.

 

Železnice prosia všetkých slušných cestujúcich, aby boli všímaví. V prípade, že sú svedkami, alebo vidia náznaky neprístojného a agresívneho správania voči zamestnancom ŽSR, alebo aj voči sebe či iným cestujúcim, by mali kontaktovať políciu. Pavliková dodala, že priestory železničných staníc a ich okolia sú v rámci náhodných prehliadok kontrolované príslušníkmi Policajného zboru SR a zároveň sú pri pravidelných obhliadkach pod kontrolou zamestnancov ŽSR.

 

Hovorkyňa pripomenula, že od 1. decembra 2015 nadobudla účinnosť novela zákona o dráhach, ktorá stanovuje, čo môžu ŽSR ako prevádzkovateľ dráhy robiť v prípade, ak sa na železničných staniciach zdržujú bezdomovci alebo iné neprispôsobivé osoby. Vykázať alebo vyviesť z obvodu dráhy ich môžu vtedy, ak porušujú zákon, poškodzujú majetok, znečisťujú priestory, obťažujú iných mimoriadne znečisteným odevom či ohrozujú bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona