Zamestnanci Way Industries vyhlásili štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 27 August 2014, 17:08 • 2 min
Zamestnanci Way Industries vyhlásili štrajkovú pohotovosť

KRUPINA - Zamestnanci krupinskej strojárskej firmy Way Industries dnes vstúpili do štrajkovej pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili ju odborári na protestnom zhromaždení pred vstupom do areálu firmy, na ktorom sa zúčastnilo zhruba 120 zamestnancov a členov odborového združenia (OZ) KOVO. Od vedenia firmy požadujú najmä doplatenie osobného ohodnotenia zamestnancov za jún v súlade s pracovnou zmluvou, zrušiť rozhodnutie nevyplatiť osobné ohodnotenia za júl a tiež zastaviť prepúšťanie zamestnancov. Aktuálne podľa nich plynie výpovedná lehota 18 zamestnancom. 

 

Žiadajú tiež rokovanie o návrhu zmeny kolektívnej zmluvy na tento rok. Ako uviedol člen predsedníctva Rady OZ KOVO Pavel Kúš, v súčasnej kolektívnej zmluve sú pre nekorektný postup zamestnávateľa pri jej podpise aj časti, ktoré neboli predmetom dohody v kolektívnom vyjednávaní. V dôsledku necitlivých rozhodnutí zamestnávateľa podľa odborárov postupne eskaluje sociálne napätie a zhoršuje sa sociálne postavenie zamestnancov firmy. Osobné ohodnotenie za jún nemá vyplatených 23 zamestnancov, koľkých sa dotklo krátenie za júl, zistia v posledný augustový deň, kedy majú dostať júlové výplaty. Podľa informácií odborárov má Way Industries vrátane prevádzok v Detve a vo Vyhniach 204 kmeňových a 67 agentúrnych zamestnancov. 

 

Z manažmentu Way Industries medzi protestujúcich zamestnancov neprišiel nikto. Nikto si tiež neprišiel prevziať výzvu účastníkov zhromaždenia, ani poskytnúť vyjadrenie prítomným médiám. Asistentka generálneho riaditeľa cez strážnu službu na vrátnici médiám odkázala, že prítomný výrobný riaditeľ nemá kompetenciu sa vyjadriť a generálny riaditeľ je v zahraničí. 

Ako informoval hovorca spoločnosti Way Industries Peter Benčurik, pre závažné porušenie pracovnej disciplíny rozhodla firma o okamžitom ukončení pracovného pomeru so zamestnancom Jozefom M., ktorý zastával funkciu predsedu základnej organizácie OZ KOVO Way Krupina. "Na základe svedeckých výpovedí bol konštatovaný fyzický a slovný útok dotknutej osoby voči inému zamestnancovi, o čom bola spísaná aj zápisnica," vysvetlil Benčurik. Podľa jeho slov firma Way Industries odmieta akékoľvek násilie a hrubé správanie sa zamestnancov na pracovisku, pričom využije zákonné možnosti na zjednanie nápravy a poriadku. "Manažment spoločnosti sa v súčasnosti sústreďuje na aktívne rokovanie o nových zákazkách, nakoľko kríza v domácom stavebníctve a sankcie voči Rusku vytvárajú enormný tlak na znižovanie nákladov. Snahu o korektné vzťahy s odborovou organizáciou dokumentuje aj podpísaná kolektívna zmluva na rok 2014, ktorá garantuje medziročný nárast mzdových taríf o viac ako šesť percent pre všetkých zamestnancov," uzavrel Benčurik v zverejnenom stanovisku. 

 

Strojárska spoločnosť Way Industries sa zameriava na stavebnú a odmínovaciu techniku. Vyrába šmykom riadené nakladače Locust, oceľové konštrukcie, bezpečnostné systémy a odmínovacie zariadenie Božena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona