Zamestnanci vládnej agentúry hrozia odchodom, požadujú nezávislosť

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 18:51 • 2 min
Zamestnanci vládnej agentúry hrozia odchodom, požadujú nezávislosť

PRAHA - Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka vyjadril dnes pripravenosť na stretnutie so štrajkujúcimi zamestnancami vládnej Agentúry pre sociálne začleňovanie, ktorí požadujú zmenu štatútu tejto inštitúcie na nezávislú príspevkovú organizáciu.

slovakia

left justify in out

Minister pre ľudské práva ČR Jiří Dienstbier, do ktorého právomoci patrí predmetná problematika, považuje podobnú predstavu za nereálnu a opakovane zdôraznil,  že požiadavky zamestnancov mu nie sú jasné. Informovali o tom české elektronické médiá.
     

Ako vyplynulo z brífingu predstaviteľov štrajkujúcich, obávajú sa politizácie inštitúcie a ich nevôľu vyvoláva personálna situácia v agentúre. Dve desiatky zamestnancov vidí v štrajku poslednú možnosť na presadenie rokovaní o budúcnosti agentúry. Inak sú títo ľudia pripravení podať výpovede.
     

Podpredseda Nezávislých odborov zamestnancov Úradu vlády ČR Petr Čáp v ich zastúpení zdôraznil, že agenda agentúry je širšia a neobsahuje iba problematiku ľudských práv. Práve preto chcú byť nezávislí a v súlade s pôvodnými predstavami nadrezotrní, pričom nechcú patriť pod ministra pre ľudské práva. Ich deklarovaným cieľom je vydanie vládneho uznesenia o pokračovaní činnosti agentúry v období rokov 2016-2023 a jej zakotvenie ako samostatnej jednotky v zákone o sociálnom začleňovaní.
     

Martina Štěpánková, námestníčka ministra pre ľudské práva ČR, označila požiadavku na nezávislosť agentúry aktuálne za úplne nereálnu a krátkodobo za nesplniteľnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies