Zamestnanci verejného sektora v Nemecku štrajkujú za vyššie platy

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 14:57 • 2 min
Zamestnanci verejného sektora v Nemecku štrajkujú za vyššie platy

BERLÍN - Zamestnanci škôl, škôlok, nemocníc a niektorých regionálnych letísk v Nemecku vyhlásili v stredu štrajk. Pracovníci verejného sektora požadujú zvýšenie platov o 5,5 percenta pre približne 3 milióny zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Frank Bsirske, hlava významnej nemeckej odborovej únie Verdi, uviedol, že štrajky by mali zvýšiť tlak pred ďalším kolom rokovaní, ktoré sú naplánované na budúci pondelok a utorok.

 

Do štrajku, ktorý by mal trvať do piatku, sa zapojili aj únie štátnych zamestnancov (DBB), učiteľov (GEW) a policajtov (GdP). Na letiskách v Düsseldorfe a Hannoveri zase zamestnanci pozemnej obsluhy spôsobili narušenie prevádzky, keď na protest odišli z práce. Štrajky sa začali v stredu, paralelne v deviatich spolkových krajinách a v nasledujúcich dňoch sa presunú do ďalších častí krajiny. Každý z nich má pritom trvať len niekoľko hodín.

 

Asociácia zamestnávateľov Nemeckých spolkových krajín (TdL) zatiaľ dohodu s odbormi odmietla s tým, že by stála priveľa, približne 6,5 miliardy eur. Odbory do vyjednávania povzbudil nedávny výrazný úspech najväčšej nemeckej odborárskej organizácie IG Metall. Tá minulý mesiac dosiahla 3,4-percentné zvýšenie platov a jednorazovú platbu 150 eur pre 3,7 milióna inžinierov, ktorých zastupuje.

 

V posledných rokoch nemecké odbory viac ráz dosiahli zvýšenie priemernej mzdy. Deje sa tak po dekáde platových obmedzení a dohôd, ktoré neboli schopné držať krok s infláciou. Drobné zvyšovanie platov však zhoršilo napätie v eurozóne, ktorej členské štáty požadujú, aby Nemecko pozastavilo mzdové rokovania a sústredilo sa skôr na zvyšovanie svojej domácej spotreby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies