Zamestnanci tureckého denníka Cumhuriyet nedostávajú vo väzbe knihy ani listy

NETKY.SK • 29 November 2016, 13:13 • 2 min
Zamestnanci tureckého denníka Cumhuriyet nedostávajú vo väzbe knihy ani listy

ISTANBUL - Desiatka väznených novinárov a riadiacich pracovníkov tureckého opozičného denníka Cumhuriyet nedostáva knihy a nemôže prijímať ani listy. Informoval o tom dnes podľa agentúry DPA turecký poslanec Mahmut Tanal, ktorý novinárov nedávno navštívil.

slovakia

left justify in out

Tanal - z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) - zdôraznil, že takéto správanie, respektíve popieranie týchto výsad, je v rozpore s tureckými zákonmi.


Zamestnancov Cumhuriyetu, vrátane viacerých redaktorov a karikaturistu, zatkli a vzali do väzby tento mesiac v rámci protiteroristických opatrení. Oni sami vznesené obvinenia popierajú. "Ich morálka je vysoká. Jediné znepokojenie v nich vyvoláva, že nedostávajú knihy," povedal Tanal. Následne prečítal správu od väzneného šéfredaktora Cumhuriyetu Murata Sabunca, ktorý s ľútosťou reagoval na nedávne nezáväzné uznesenie Európskeho parlamentu požadujúce, aby EÚ zmrazila prístupové rokovania s Tureckom, "Turecko nesmie byť vylúčené z Európskej únie. Takáto situácia by krajine uškodila z právneho aj z ekonomického hľadiska," píše Sabuncu v správe.


Vzťahy medzi Tureckom a EÚ sú v súčasnosti napäté. Európsky parlament schválil uplynulý štvrtok rezolúciu, ktorou žiada prerušenie prístupových rokovaní EÚ s Tureckom. Europoslanci to odôvodnili neprimeranou reakciou Turecka na neúspešný pokus o prevrat z júla tohto roka, ktorý vyústil do masových čistiek a zatýkania. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na to reagoval hrozbou, že Turecko začne opäť púšťať migrantov do Európy. Nedávno tiež vyhlásil, že ak do konca roka nenastane v prístupových rokovaniach badateľný pokrok, mohol by o tejto téme usporiadať referendum.


Turecko po potlačenom júlovom pokuse o štátny prevrat zatvorilo už vyše 170 spravodajských médií. Niektoré z nich boli údajne prepojené s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorý od roku 1999 žije v USA a Ankara ho obviňuje zo zosnovania júlového pokusu o puč. Množstvo ďalších zatvorených médií zase malo údajne väzby na PKK. V krajine je zároveň momentálne vo väzbe vyše 120 novinárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona