Zamestnanci so mzdou do 366 eur dane štátu neplatia

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 16:05 • 2 min
Zamestnanci so mzdou do 366 eur dane štátu neplatia

BRATISLAVA - Zamestnanec, ktorý v tomto roku zarobí na Slovensku v hrubom menej ako 366,03 eura mesačne, nezaplatí štátu žiadnu daň z príjmu.

slovakia

left justify in out

Po zohľadnení platieb povinného zdravotného a sociálneho poistenia zostane čiastkový základ dane 316,99 eura, teda takmer presne na úrovni nezdaniteľnej sumy 316,94 eura.
     

"Táto suma je zjednodušene povedané oslobodená od dane, čiže z nej zamestnanec neplatí žiadnu daň. Na túto položku majú nárok len tí daňovníci, ktorých ročný základ dane neprekročí 19.809 eur, čo predstavuje mesačný príjem v rozpätí od 0 do 1906,15 eura," priblížila Katarína Bugriová z poradensko-konzultačnej spoločnosti Accace Slovakia. Pripomenula tiež, že o túto nezdaniteľnú časť si možno znížiť len aktívne príjmy, napríklad príjmy zo závislej činnosti alebo z podnikania. Nedá sa použiť pri tzv. pasívnych príjmoch, čo sú napríklad príjmy z prenájmu či zarobené úroky.
     

V prípade, že daňovník prekročí hranicu základu dane určenú zákonom, nezdaniteľná časť sa mu postupne kráti a zaplatí tzv. milionársku daň, ktorú v roku 2007 zaviedla prvá Ficova vláda. Na rok 2014 je táto suma vo výške 19.809 eur za celé zdaňovacie obdobie. Zamestnanec s takýmto základom dane nemá nárok na plnú výšku nezdaniteľného základu vo výške 316,94 eura mesačne, ale menej. Nárok zaniká úplne, ak ročný základ dane daňovníka presiahne v roku 2014 sumu 35.022,31 eura, čo predstavuje mesačný hrubý príjem približne vo výške 3370,11 eura.
     

Každý zamestnanec sa môže rozhodnúť, či si bude uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane mesačne, alebo až po ukončení zdaňovacieho obdobia. Ešte predtým, ako podpíše vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti na mesačnej báze, by si mal premyslieť, aký predpokladaný základ dane dosiahne v príslušnom roku. Môže sa totiž stať, že si bude uplatňovať nezdaniteľnú časť, avšak po ukončení zdaňovacieho obdobia a posúdení nároku na nezdaniteľnú časť mu v konečnom dôsledku nárok na túto odpočítateľnú položku nevznikne alebo vznikne v krátenom rozsahu a výsledkom daňového priznania bude nedoplatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona