Zamestnanci múzea v Uzbekistane 15 rokov tajne rozpredávali umelecké diela

NETKY.SK • 13 December 2014, 07:33 • 2 min
Zamestnanci múzea v Uzbekistane 15 rokov tajne rozpredávali umelecké diela

TAŠKENT - Úrady v Uzbekistane poslali do väzenia niekoľko zamestnancov Uzbeckého štátneho múzea výtvarného umenia (USAM) za to, že v priebehu uplynulých 15 rokov predávali pôvodné exponáty a nahrádzali ich falzifikátmi.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes denník The Guardian, citujúc generálnu prokuratúru. Medzi odsúdenými je i hlavný kurátor zbierok Mirfajz Usmonov, ktorý dostal deväťročný trest. Dvojicu ďalších zamestnancov múzea poslal súd za mreže na osem rokov. Presný dátum súdneho procesu či údaje o postihoch pre ďalších páchateľov z radov zamestnancov prokuratúra ani miestne médiá neuviedli.
 

Pracovníci múzea v rokoch 1999-2014 nahradili falzifikátmi niekoľko originálnych diel ruských a sovietskych avantgardných umelcov, vrátane Alexandra Nikolajeva, Richarda-Karla Sommera či Viktora Ufimceva, ktorí v minulom storočí žili v Uzbekistane. Diela boli predané neznámym klientom, uvádzajú vyšetrovatelia. Páchatelia takisto speňažili 25 originálov európskych umelcov, vrátane talianskeho renesančného maliara a sochára Lorenza di Crediho. Výšku škôd, ktoré štát touto činnosťou utŕžil, príslušné úrady nezverejnili. Podozrenia z nepravosti vystavovaných diel v tomto múzeu sa po prvý raz objavili v roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies