Zamestnanci mestského podniku v Zlatých Moravciach sú bez výplat

NETKY.SK • 19 August 2013, 11:46 • 2 min
Zamestnanci mestského podniku v Zlatých Moravciach sú bez výplat

NITRA - Zamestnanci mestského podniku Záhradnícke služby mesta Zlaté Moravce zostali bez výplat. Primátor Peter Lednár totiž rozhodol, že mesto podniku neposkytne ďalšie peniaze na jeho chod.

slovakia

left justify in out

Zdôvodnil to „dlhodobo pretrvávajúcou a zo strany vedenia podniku neriešenou kritickou situáciou vo financiách  a hospodárení tohto mestského podniku.“ Zamestnanci nedostali výplaty za jún a o pár dní už budú splatné aj výplaty za júl. Na čisté mzdy za jún by podnik potreboval 8 967,31 eur. Riaditeľ Záhradníckych služieb Marián Tomajko zamestnancom vyplatil aspoň malé zálohy z peňazí z podnikateľskej činnosti. Doplatiť im ešte treba 6 942 eur.

„Dostal som sto eur, ešte mi chýba vyše 300 eur. Človek potrebuje peniaze. Keby to takto malo zostať aj v ďalších mesiacoch, tak už neviem, z čoho budem žiť,“ povedal kosec Rastislav Solár. Nevie, prečo presne nastala táto situácia, a hovorí, že politické hry ho ani nezaujímajú. „Oni sa tam melú, ale na konci na to doplácame my, obyčajní robotníci,“ zhodnotil. Nad odchodom zo Záhradníckych služieb však momentálne neuvažuje, pretože prácu potrebuje. Situáciou v mestskom podniku sa už zaoberala mestská finančná komisia, ktorá odporučila mesačný príspevok Záhradníckych službám poskytovať. Jej stanovisko má však len odporúčací charakter. 

Záhradnícke služby sa v Zlatých Moravciach starajú o 97 hektárov verejnej zelene, tri cintoríny, 33 detských ihrísk, útulok pre zvieratá a turistickú informačnú kanceláriu. Podľa primátora si podnik neplní základné povinnosti a riadne nevykonáva činnosti, na ktorých výkon bol zriadený. „V Záhradníckych službách dlhodobo dochádza k podozrivým finančným transakciám, k porušovaniu finančnej disciplíny a dlhy podniku sú väčšie ako jeho ročný príspevok určený  v rozpočte na príslušný rok,“ píše sa v stanovisku primátora. Tomajko argumentuje, že mestský podnik pred sebou tlačí dlhy už 20 rokov a splatiť ich nemá z čoho, keďže v posledných rokoch mu mesto výrazne znížilo príspevok. Poukázal ďalej na to, že mesto Zlaté Moravce dáva na meter štvorcový údržby zelene ročne len 11 centov vrátane mzdových nákladov, zatiaľ čo neďaleké Vráble s menším počtom obyvateľov majú 52 centov bez mzdových nákladov. 

Mestský podnik vynaložil z vlastných prostriedkov z podnikateľskej činnosti na hlavnú činnosť 5 900 eur, aby mohol v júli fungovať. „Zamestnanci sú rozčúlení a zhrození, že takéto niečo sa môže stať, ale neodišiel zatiaľ nikto, lebo to nie sú ľudia, ktorí by tu robili jeden deň, všetci tu pracujú dlhé roky,“ povedal Tomajko. Záhradnícke služby majú 29 zamestnancov vrátane dohodárov. Tomajko si myslí, že Lednárovi ide v pravom rade o to, aby z podniku dostal jeho ako riaditeľa, pretože je posledným riaditeľom mestskej organizácie, kde ešte nemá dosadeného svojho človeka. Nedávno mu znížil plat z 1 000 eur na 600 eur v hrubom. „Myslel si, že po tom odídem. Neodišiel som, tak si povedal, že ľuďom nedá výplaty,“ myslí si Tomajko. Ako však dodal, ak sa situácia nezlepší, bude nútený odísť, pretože nechce robiť zo zamestnancov rukojemníkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona